lauantai 30. joulukuuta 2017

Kielletään raketit ja pilataan uusi vuosi?

"Kävely Mannerheimintiellä muistutti sotatannerta, ihmiset huusivat ja paukkuja räjähti ihan kaikkialla. Ihmiset raahasivat vielä koiriaan mukaan tuonne keskustan karkeloihin... Huhhuh."

Näin kuvailin Helsingin uuden vuoden karkeloita vuonna 2015.

Näin Esplanadin puistossa naisporukan (alta 30v) jotka ampuivat bilemekoissa skumppapullot kainalossa suurehkoja erilaisia raketteja. Varrellisia raketteja ammuttiin tyhjistä pulloista ja tölkeistä hilpeissä tunnelmissa. Raketit joko lensivät taivaalle tai ampaisivat eri suuntiin espan puistoa vaihtelevalla menestyksellä joko ihmismassan jalkojen tai päiden korkuudelle. Osa raketeista suhahti puskaan ja osa raketeista ei toiminut ollenkaan.

Kaduilla oli ampumassa raketteja kaikista ikäpolvista - jopa lapsia ilman suojalaseja vanhempien opastamana. Osa raketeista singahti taivaalle, osa ihmisten sekaan vahingossa ja "vahingossa". Osa heitti papatteja muistuttavia sähikäisiä kaduille ihmisten jalkoihin. Ihan vain huvikseen. Minun jalkojen ohi suhahti muutama raketti ja niistä toinen aiheutti reiän sukkahousuihin. Osa raketeista oli viallisia ja ne jäivät alkujäätymisen jälkeen poksumaan itsekseen tai lähtivät aivan päinvastaiseen suuntaan.

Tämä kaikki, keskellä ydinkeskustaa suurten ihmismassojen joukossa.


Uusi vuosi vaihtuu pian ja ilotulitukset kuuluvat olennaisesti monen juhlintaan. Ymmärrän sen ilotulitteiden viehätyksen oikein hyvin. Nyt puhun kuitenkin vain ymmärtämisestä, en hyväksymisestä. Niin kutsutun "peruskansalaisoikeudentajussa" nämä termit sekoitetaan harmittavan usein ja monelle asian/teon ymmärtäminen tarkoittaa automaattisesti myös asian hyväksymistä.

Ymmärrän siis ilotulitteiden ampumisen viehätyksen ja miksi se on varmasti monelle yksi tärkeimmistä asioista uuden vuoden vietossa. Mutta entä jos uuden vuoden juhlintaan riittäisi pelkästään kaupungin oman ison ilotulituksen katseleminen ja ilotulitteiden ampuminen yksityishenkilöiltä eli Matti Meikäläisiltä kiellettäisiin? Toki siitä syntyisi isot "Taas Suomessa kielletään kaikki!" -uutisotsikot tottakai niin kauan kuin meillä on kieltoja, on myös kieltojen rikkojia.

Entäpä jos upeiden ilotulitteiden sijaan kaupunki järjestäisi pelkästään upean valoshow (vinkkinä naapurimaasta Ruotsista)? Voisiko omaan henkilökohtaiseen juhlafiilikseen (sen nostamiseen tai latistamiseen) vaikuttaa joillakin ihan muilla asioilla kuin paukkuvilla, sotkevilla ja vaarallisilla raketeilla? 

Voisiko rahan kirjaimellisen ampumisen taivaalle käyttää toisin? Lahjoittamalla raketteihin varattu rahasumma valitsemaasi hyväntekeväisyyteen? Voisiko siitä saada jopa paremman mielen? Jos ei muuten nappaa ni kai ny Facebookissakin saisi enemmän huomiota ja virtuaalisia seläntaputuksia kun kerrot rakettiostosten sijaan käyttäneesi rahaa lapsille/vanhuksille/nuorille/aikuisille/eläimille/jne. ^__^' Entä jos raketteihin varatun summan lahjoittaisi vaikkapa eläinten hyvinvoinnin parantamiseen sen sijaan että raha paukutetaan taivaalle monien kesy-ja villieläinten kiusaksi?

Mikäli päädyt kuitenkin jatkamaan perinteitä ja ampumaan ilotulitusraketteja myös tänä vuonna, kiinnitä huomiota turvallisuuteen. Olitpa sitten selvinpäin tai kupin tai useamman nauttinut. Mikäli oma näkö ja terveys ei ole niin justiinsa tai olet ylijumalallinen henkilö kenelle ei voi koskaan käydä mitään, niin älä pliis vaaranna muita henkilöitä.

En edes aloita niistä välinpitämättömistä koiranomistajista, jotka:  otan paukkuaran koirani mukaan kattomaan raketteja :))" & "lähden juhlimaan ja jätän koirani yksin kotiin pelkäämään, kyllä se pärjää!". Tai kun lähdet omien elukoiden kanssa kävelylle ja rakettishaibaa löytyy vielä helmikuussa lähimetsistä ja -kaduilta... Hnng!

Hengitän nyt syvään ja linkitän teille tempauksen jossa koirille tarjottiin mahdollisuus paukuttomaan uuteen vuoteen koirahotellissa. :')


Minä vietän tämän uuden vuoden sitseillä ja ne taitavat muuten olla elämäni ensimmäiset sunnuntaisitsit. :D Saas nähdä minkälainen lopputulos näillä sitsien teemaan sopivilla irtoglittereillä tulee! ^__^


Ollaan huomenna jäkevästi ja ajatellaan itsemme lisäksi myös muita. Lämmintä, kaunista ja fiksumpaa vuotta 2018! :) ❤

15 kommenttia:

 1. pidän rakettin tuomasta tunnelmasta, mutta en ole ikinä ampunut niitä itse. mun puolesta niiden myynti yksityishenkilöille voitaisiin kieltää. jos vaikka kunnat järjestäisivät oman rakettishow'n jossain laakealla, riittävän isolla julkisella paikalla niin että kaikki halukkaat voisivat mennä sitä seuraamaan? ja ne joita ei kiinnosta tai on paukkuarkoja lemmikkejä, voisivat rauhassa olla kotosalla kun pauketta ei olisi joka puolella.

  miksei valoshow'kin voisi toimia, suomalaiset taitavat kyllä olla sen verran muutosvastaista porukkaa etten näe tätä tapahtuvan ihan lähivuosina ;) mutta niinkuin alussa mainitsin, yksityshenkilöille myynnin voisi ihan hyvin kieltää. tuskin kukaan saa siitä muutaman hassun raketin ampumisesta niin suurta iloa että uusivuosi olisi pilalla sen johdosta...

  tähtisadetikkuja aion kyllä polttaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka rajoitukset perustuvat usein turvallisuuteen, niin eieiei aina pitää nousta isoon vastarintaan :D Toki aina kun omaa tekemistä rajoitetaan, niin kyllähän siitä porua syntyy. Tuo olisi hyvä idea tuo isolla aukealla paikalla paukuttelu, sinne sitten katsomaan jos siltä tuntuu :)

   Tähtisadetikut! Ne on minusta jopa enemmän tunnelmallisempia kuin paukkuvat raketit, muistat vaa viedä ne roskiin eiks juu! :D <3

   Poista
 2. Mua ei myös haittaisi jos raketit kielettäisiin yksityishenkilöiltä, kaupungin oma ilotulitus kelpaisi loistavasti! itsehän en ikinä muutenkaan raketteja osta, ja kun viime vuonna sain yhden päähäni alkoi ymmärrys loppua! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua! D: Tekee mieli laittaa päähän joku kypärä ja suojapuku kun lähden tänään keskustaan liikenteeseen x__x

   Poista
 3. Paukkuaran koiran omistajana toivoisin, että raketit kiellettäisiin yksityisiltä, kun niitä kuitenkin räjäytellään sallitun ajan ulkopuolella. 😑

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppia sinne, voi että tuo on niin piinaavaa koirien lisäksi myös omistajille kun toisen hätään ei voi kamalasti itse edes helpottaa :(

   Poista
 4. Itse juuri mietin ihan samaa, että mun puolesta raketit voisi kokonaan yksityishenkilöiltä kieltää ja nauttia pelkästään yhdestä suuresta kaupungin ilotulituksesta. Itse en ole koskaan raketteja ostanut eikä tapaa liiemmälti perheessäkään ollut - en nyt muista olisiko vanhemmat joskus meidän lasten painostuksesta jotain pientä ostaneet.. Enkä tosiaan voi sanoa arvostavani sitä paukutusta mitä kuuluu AINA ennen ja jälkeen sallittujen aikarajojen, enkä myöskään sitä valtavaa roskan määrää mikä ympäristöstä ilotulituksen jälkeen löytyy..

  Eli kyllä, kielletään vaan, koska vain harvat valitettavasti osaavat ilotulitteita järkevästi ja vastuullisesti käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Nimenomaa tuo että niitä raketteja ei edes haluta käyttää turvallisesti, omia roskia ei kiinnosta kerätä, ei osata paukutella aikarajojen puitteissa, vaarannetaan muiden turvallisuus ja mitähän vielä. Tää lista vaan jatkuu :D

   Poista
 5. Myös mun puolesta yksityishenkilöiltä voisi kieltää rakettien hankkimisen ja paukuttelun. Ja muutenkin ehdottamasi kaltainen valoshow/-spektaakkeli olisi paljon parempi. Olin syksyllä käymässä Lodzissa, Puolassa ja siellä sattui juuri silloin olemaan valofestivaalit ja olivat todella mielettömän upeita. Lisäksi tapahtuma oli koko perheeen hauska tapahtuma, eikä mikään kännifestivaali. Jotain ihmisen luolamiespiirteitä kuvastaa järjetön into kaiken maailman paukkurakettien lennättelyyn. Hirvee pamaus, on se niin jänskää;)
  Entisenä kahden koiran omistajana allekirjoitan myös sen, että uuden vuoden seutu on täyttä piinaa koirille ja heidän isäntäväelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Minä olen nähnyt Lissabonissa todella upean valoshow! Sitä esitystä heijastettiin isoihin historiallisini rakennuksiin, ja show kertoi Lissabonin ja Portugalin historiasta :) Koko perheen tapahtuma, tori jäi yhtä siistiksi kuin shown alkaessa ja kaikilla oli hyvä mieli. Siinä ei kyllä kaivannut yhtään paukkujen ja muiden rakettien perään!

   Mua nyppii myös tuo yksityishenkilöiden paukuttelun jälkeen jäävät roskat luontoon... Huoh. Kyllähän sitä on kiva paukutella, mutta ehei nyt kukaan niitä roskiaan sieltä ala keräämään. Ai että, alkaa taas verenpaine nousemaan :D

   Poista
 6. Tuota rahanlahjoittamista mietin kans tässä yksi päivä. Ihan hullua, että jotkut mieluusti laittaa jopa satoja euroja taivaalle palamaan, kun saman rahan voisi käyttää paljon järkevämmin, vaikka sitten ruokkimalla oman perheensä. 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Tai laittaisi sen normaalisti raketteihin käytetyn rahasumman omaan säästöpossuun ja sitten vaikka ensi vuonna tekisi läheisten tai miksei ihan vaan ittensä kanssa jotain extrakivaa - se voi tuntua silloin luultavasti mukavemmalta kuin ajatus että ne rahat olisi räjäyttäny ilmaan :)

   Poista
 7. Myö ei olla vuosiin ammuttu raketteja, silloin kun olin ala-asteella, niin ostettiin (pakkastahan oli se -25 aina 31.12, nykyään ei sitäkään) paukkuja sekä perhosia. Joinakin vuosina ongelmaksi muodostui lumi, kun sitä ei ollut ja raketteja ei saanut tuettua mihinkään, äitiä tympi ne jatkuvat paukkupakkaset :D

  Meidän alueella on nykyään paljon koiria, niin toivon, että ovat ottaneet ne edes täksi päiväksi sisälle, kun ovat muuten 364 päivää vuodesta ulkona :S Meidän onni, että meidän karvakamu ei ole koskaan pelännyt raketteja.


  Täällä pikkukylälläkään ei ole järjestetty ilotulituksia (koska se on aika kallis paukku kunnalle), vaan esim. tänäkin vuonna eräs yhdistys järjestää mm. mäenlaskua, nakinpaistoa. Jokainen saa ampua omat rakettinsa tietyllä alueella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun lapsuuden maisemissa ammuttiin myös hangessa raketteja, ja lumettomat talvet näkyivät myös vähäisessä paukuttelussa. Nyt ei sekään näytä olevan ongelma, kun voi ampua kädestä tai skumppapulloista x__x

   Toivottavasti omistajat ovat olleet fiksuja! Meillä ei myöskään nää fretit reagoi mitenkään paukkuihin :)

   Niin just tuollaisia kaikille sopivia tapahtumia ja sitten raketeille on varattu oma alue. Sinnekin voisi evätä pääsyn jos ei ole suojalaseja päässä. Oli taas turhauttavaa lukea aamulla 112 soitetuista rakettionnettomuuksista...

   Poista
 8. Raketit ahdistaa mua ihan saatanasti. Lapsena en voinut sietää sitä paukahtelua, nykyisin pelkään turvallisuuteni – ja muiden turvallisuuden puolesta. 2013 (?) mun kummisedän naamalle rähjähti pata, ja sen toinen silmämuna halkesi. Viinaa, turvalasien unohtamista, sitä perinteistä suomalaista uudenvuodenkulttuuria. Vuoden ukon silmää leikeltiin, mutta tuloksetta. Ei siihen näkö ikinä palaa. Onneksi ei mennyt molemmat silmät.

  VastaaPoista