maanantai 2. toukokuuta 2011

Meikkisiveltimien helppo puhdistus

Meikkisiveltimiin ja -sieniin kertyy meikkitöhnän lisäksi ihon omaa rasvaa ja kaikkea muuta likaa esimerkiksi ulkoilmasta ja huoneessa leijuvista pölyhiukkasista. Kun nämä kaikki liat pääsevät muhimaan meikkisiveltimissä ilman säännöllistä pesua, niin miettikää mitä kaikkea ällöttävää oikein sivelemmekään silmiimme ja/ tai kasvoille meikkauksen yhteydessä. Hyi!

Meikkisiveltimien säännöllinen peseminen on jo hygienian sekä ihon hyvinvoinnin kannalta suotava asia. Arvokas ihomme pysyy puhtaampana ja paremmassa kunnossa.

Photobucket

Eikös näytäkkin herkulliselta ja te suorastaan palatte halusta alkaa loihtimaan noilla aplikaattoreilla erisävyisiä silmämeikkejä  ^-^?

...Ai ettekö? No sitten äkkiä siveltimet kainaloon ja hophop pesupaikalle!

Photobucket

Likaiset meikkisiveltimet eivät ole vain pelkästään hygienian kannalta arveluttava asia, vaan ne myös levittävät meikkiä likaisina huonommin kuin puhtaat. Meikki tarttuu paremmin puhtaaseen kuin likaiseen siveltimeen ja puhtailla siveltimillä saat tasaisemman ja siistimmän lopputuloksen.

Siveltimien peseminen ja huoltaminen pidentää myös siveltimien elinaikaa. Myös uudet vasta ostetut siveltimet kannattaa pesaista ennen ensimmäistä käyttöä.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Näin pesen meikkisiveltimeni:

1. Heitä kaikki huonoksi menneet siveltimet roskikseen.
Mikäli siveltimien karvat harottavat kuin harakan haarat tai siveltimestä irtoaa karvoja tai vaahtomuoviaplikaattorin tyynynuppi on melkein irronnut/litistynyt kasaan tai sivellin näyttää muuten vain räjähtäneeltä niin mitä sinä sellaisella siveltimellä oikeastaan teet? Eihän sellaisella meikatessa tule muuta kuin äkäiseksi.Photobucket

2. Kostuta pesuun tarkoitettu saippua
En kostuta koko saippuaa vaan tykkään leikata saippuasta pesuun sopivan pienen palasen. Näin koko saippua ei pääse kostumaan ja se taas ehkäisee saippuan kuivahtamista. Marseille-saippua ei tosin helposta kuivahda tai lähde halkeamaan, eli voit ihan huoletta kosteuttaa saippuaköntistä joko pienen kulmauksen tai pelkästään yhden sivun.

Käyttämästäni Marseille-saippuasta ja muista eri puhdistusvaihtoehdoista löytyy juttua tekstin häntäpäästä.

Photobucket

3. Kostuta meikkisivellin
Käytä lämmintä vettä, älä kuumaa. Karvatupoissa sijaitsevat liimat eivät tykkää liian kuluttavasta (=liian kuuma) vedestä. Älä myöskään päästä vettä valumaan liikaa puuvartisille siveltimille.

Photobucket

4. a) Sivele meikkisivellintä saippuaa vasten
Hiero meikkisivellintä eessun taassun kosteaa saippuaa vasten ja jatka sivelemistä niin kauan kunnes siveltimestä ei irtoa enää likaa/väriä

Photobucket

Photobucket

Ylläoleva tapa sotkee mielestäni liikaa saippuaa (ellen sitten leikkaa siitä sitä pientä erillistä palaa, tällöin pikkuisen saippuapalan puhdistaminen on jälkikäteen helpompaa), ja siksi käytänkin yleensä vaihtoehtoa b.

Photobucket

4. b) Sivele meikkisivellintä kämmenihoa vasten
Sama periaate kuin kohdassa a, mutta tässä saippuan tilalla on käden iho. Sivele sivellintä kämmentä vasten niin kauan kunnes siveltimestä ei irtoa enää likaa/väriä. Sivellintä vai hankausten välissä kostuttaa lisää ja käyttää enemmän saippuaa. Minä en saippuan määrissä säästele, eikä yksikään sivellin ole tykännyt kyttyrää. Marseille on hellääkin hellempi :).

Mikäli puhdistan vaahtomuoviaplikaattoreita joissa on irroitettava pää, niin nappaan ne varresta irti ennen pesua ja pesen pelkästään vaahtomuovityyny. Vasta kuivumisen jälkeen laitan tyynyn takaisin varteen kiinni.

Photobucket

5. Purista sormilla meikkisiveltimestä ylimääräinen vesi pois

Kun siveltimestä ei irtoa enää likaa saippuaan/ihoon, niin  huuhtele meikkisivellin juoksevan lämpöisen veden alla. Seuraavaksi lypsä/nyhdä/puristele hellästi karvasiveltimistä ylimääräinen vesi pois.

Mikäli puhdistat vaahtomuoviaplikaattoria, niin puristele aplikaattorin pehmustetta niin kauan kunnes siitä ei irtoa enää vaahtoa. Silloin saippuaa ei ole jäänyt myöskään tyynyn sisäpuolelle muhimaan.

Photobucket

6. Muotoile pyyhkeellä karvasiveltimien karvat oikeaan muotoon
Sivele karvasiveltimillä pyyhettä vasten eessun taassun niin, että siveltimien karvat jäävät alkuperäiseen muotoonsa. Pyyhkeeseen siveleminen auttaa vettä pääsemään pois holkista (ei jää muhimaan ja irroittamaan karvaliimauksia) ja  karvoja erottumaan toisistaan eivätkä ne klimppiinny toisiinsa kiinni kuivumishetkellä ja jää pönöttämään jäykkänä.

Photobucket

7. Aseta meikkisiveltimet lappeelleen kuivumaan
Siveltimet on tärkeä muistaa jättää kuivumaan lappeelleen eikä pystyasentoon. Mikäli sivellin jätetään pystyyn, niin vesi valuu painovoimalakien saattelemana siveltimen tyveen ja tekee näin hallaa karvojen herkille liimauksille. Vesimuhinta aiheuttaa karvoissa ennen pitkään karvojen irtoamista.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Photobucket

Käytän siveltimieni pesuun Marseille (Le Chat) -saippuaa. Marseille on perinteinen ranskalainen saippua, joka sopii korkean rasvapitoisuutensa vuoksi myös nahkatuotteille ja huovutukseen (ei kuivata käsiä). Saippua ei pese pesukohteiden omia rasvoja pois.

Marseille on todella edullista, riittoisaa ja sopii hellävaraisuutensa vuoksi mainiosti meikkisiveltimien puhdistukseen. Tällä voi pestä myös pikkupyykkiä :). Ostin oman kissasaippuani Sokokselta, mutta sitä löytyy kuulemma ihan suurista ruokakaupoistakin.

Photobucket Photobucket

Jotkut käyttävät ei-aitokarvaisten siveltimien pesuun härskisti lantrattua Fairya. Vaikka kaikki siveltimeni eivät olekkaan luonnonkarvaa (niihin hellävaraista marseillea), niin en silti lähtisi rakkaita siveltimiäni rääkkäämään liuoittimilla. Pelkällä vedellä pestäessä meikkisiveltimiin tarttunut lika, rasva ja voidemaiset möhnät eivät puhdistu.

Jotkut käyvät siveltimet läpi pesun jälkeen vielä erikseen hiusten hoitoaineella, mutta minä en näe siinä mitään syytä miksi niin tekisin.

Toivottavasti tämä postaus ja puhdistustutoriaali saisi teidätkin innostumaan meikkisiveltimienne pyykkäämisestä ja paremmasta hoidosta. Silmät sekä iho kiittävät ja siveltimien elinikä pitenee :)!

Kuinka usein ja millä pyykkäätte meikkisiveltimiänne?


Photobucket

15 kommenttia:

 1. Itse pesen oliiviöljyllä ja tipalla saippuaa,sotken niitä keskenään ja pyörittelen aplikaattoreita ja siveltimiä siellä. Pesen kyllä aika harvoin, mutta tämä kikka toimii : )

  VastaaPoista
 2. Mä pesen siveltimeni ihan liian harvoin, mua itseäkin välillä tyyliin ällöttää käyttää niitä :D Pitäisi ehkä tänä iltana pitää niille pesutuokio.. Marseillea mulla ei taida olla, mutta uskon, että joku hellävarainen suihkusaippuakin ajaa saman asian. :)

  VastaaPoista
 3. kun on toi siveltimiendesinfioimis aine, niin saman asian ajaa jos pyyhkii pensselit käsidesillä pesun jälkeen. On meinaan aika samaa ainetta ja paljon halvempaa.
  Jos siis meikkaa muitakin ihmisiä samoilla pensseleillä.

  VastaaPoista
 4. Minä pesen hellävaraisella shampoolla. Joku sanoi joskus, että sellainen shampoo jolla voisit pestä omatkin hiukset, on sopiva myös siveltimille.

  Pesen siveltimiäni aivan liian harvoin, voisinkin tänään taas ottaa pienen pesusession :D

  VastaaPoista
 5. Puuterisiveltimen pesen kerran viikossa shampoolla, koska käytän sitä eniten. :) Muita pesen kerran kahdessa viikossa, vaikkei paljon niitä muita siveltimiä olekaan. :D

  VastaaPoista
 6. Tuo eka kuvahan on suoraan miun meikkipussista :---D Tuutko pesemään miun siveltimet? Myöskin meikkivoidesienet ja puuterivippa saattais näöstä päätellen kaivata jonkinnäköstä ultimaattista syväpuhdistusta.

  VastaaPoista
 7. Tosi kivan ohjeistuksen teit. Ja tykkään kovasti, että sulla on ainakin oikean tuntuista ohjeistusta, eikä mitään ihan pilipalineuvoja :3

  Koulussa neuvottiin, että siveltimet tulisi pestä miedolla shampoolla, joten sillä on tähän asti menty. Kaikkea liian pesevää/hoitavaa vältän, ja tähän mennessä on ihan hyvin toiminut :)
  Joskus käytän myös siveltimille tarkoitettua desinfiointisuihketta pesun jälkeen. Tämäkin ehkä hieman tottumussyistä tulee tehtyä, kun koulussa oli välttämätön vaihe (kun siveltimiä käytettiin muiden meikkaamiseen).

  VastaaPoista
 8. Pesen sampoolla ehkä kerran kuussa, siinä välillä pyörittelen tarvittaessa puhtaaksi brush cleanserilla kasteltuun paperiin. Kivan ja perusteellisen jutun olet kirjoittanut.

  VastaaPoista
 9. Ihana lukea tätä :D Pesen siveltimet ihan samalla lailla. Viikon, parin välein. Mua motivoi pesemiseen se, kun joku kirjoitti, että likaisista siveltimistä voi tulla epäpuhtauksia, niitä kun en tarvitse enää yhtään lisää.

  VastaaPoista
 10. Käytän myös marseille-saippuaa ja aika samalla metodilla :) Kabukin kuivatan ylösalaisin.

  VastaaPoista
 11. Käytän apteekissa myytävää Eucerinin suihkuöljyä. Pisara riittää siveltimelle ja sitten huuhdon siveltimen hanan alla sivellinosa vinosti alaspäin. Lopuksi otan WC-paperilla liiat vedet varovasti pois ja sitten laitan siveltimen lappeelleen kuivumaan. Eucerin on pelastanut myös poikaystävän pienoismallisiveltimiä.

  /Niina

  VastaaPoista
 12. Tosi hyvä postaus:) Olen yleensä pessyt jollain halvalla hoitsikalla siveltimeni, mutta tuo marseille saippua täytyy pistä hankintaan. On muutenkin jo käsien pesuaki varten pitänyt hankkia hellävaraisempi saippua.
  Minullakin on käytössä tuollainen desinfioiva brush cleanser suihke pesujen välissä ja on mun mielestä aika kätevä.

  VastaaPoista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Rakastan luomiväreillä "leikkimistä" ja eri lookien testailua...Ja mun pieni pahe on just se pesemisosuus joka välillä tuppaa unohtumaan. Itse käytän Coastal Scentsin ja MAC:in siceltimiä (sigmaa en ole kokeillut ja aplikaattoreita inhoan) ja pikapuhdistukseen käytän MAC:in Brush Cleanseria joka on todella kätsy jos haluaa puhdistaa siveltimet nopeasti mutta hyvin. Silloin kun mulla on aikaa, pesen siveltimeni Baby Shampoolla (se on suositeltavaa koska se on hellä eikä kuivata siveltimien harjaksia) joka poistaa huolellisesti ihan kaiken lian jota siveltimiin on kertynyt. Mutta niiden kuivumisessa kestää toki aikansa! :D

  VastaaPoista
 15. Marseille-saippuaa oli yllättävän vaikea löytää! Löysin sittenTokmannilta. Siellä on kahtakin sorttia kuutiota. Ostin hajustamattoman Le Chatin, 2,50 €. Ruohonjuuressa myytäisiin oliiviöljystä tehtyä, vihreää, muistaakseni 3,88 €.Vinkiksi vain jos muutkin etsii turhaan isoista marketeista.

  VastaaPoista