keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Lontoo Primark - ajatuksia halpojen vaatteiden hamstrauksesta


Lontoossa käydessä piti tietenkin mennä käymään siinä suuressa ja kuuluisassa halpavaateketjussa nimeltä Primark.

Mikäli et jaksa lukea kaikkea, ihan loppuun rullaamalla löytyvät Primarkin ostokseni ^__^.

"Se on ihan hirveä paikka!", "kassalle saa jonottaa monta tuntia!", "siellä ei kestä hullukaan", "ne vaatteet on ihania!", "ne vaatteet on hirveitä!", "siellä ei mahdu liikkumaan", "mä ostan sen kaupan aina tyhjäksi", "ne vaatteet ei kestä edes vuotta", "sinne pitää mennä heti kun se aukeaa!", "ei missään nimessä viikonloppuisin", "sä meet sekaisin niiden hullunhalvoista hinnoista!", "kaikki sun rahat menee sinne", "siellä ei myydä mitään kivaa ihan turha ketju", "mä uusin siellä aina mun koko vaatekaapin vuodeksi kerrallaan"


Mikä Primark?
Primark on irlantilanen vaateketju joka imee sisäänsä niin paikallisia kuin myös turisteja. Primarkin suosio perustuu naurettavan halpohin hintoihin, jatkuvaan trendien seuraamiseen eli tuoreimmatkin muotivillitykset näkyvät nopeasti tuotevalikoimassa. Katetta ei ole nimeksikään eli tuotteet myydään ison volymin voimin. Esimerkiksi alusvaatteet lähtevät mukaan punnalla, perustopit kaikissa eri väreissä pari puntaa ja farkut maksoivat halvimmillaan kahdeksan puntaa ja kalleimmillaan muistaakseni parikymppiä.

Primarkissa myydään vaatteita, asusteita, sisustustavaraa, petivaatteita, joulukamaa, kenkiä, laukkuja, teemajuttuja (mm Harry Potter ja Frozen), lemmikkikrääsää, kännytavaraa, meikkejä, meikkiassaa, matkalaukkuja, koruja, haalareita, hiusvälineitä, lautapelejä, sateenvarjoja, takkeja, yövaatteita, kuulokkeita, karkkia, joulukalentereita.... Lista on loputon ja vaikka luulet jo nähneesi kaiken niin pian löydät hyllyn takanta jotain vielä ihmeellisempää. Olin henkisesti varautunut tulemaan, mutta kyllähän se leuka silti loksahti sitä tavaramäärän ja monipuolisuutta katsellessa.


Kun katsoo Primarkin vaatteiden hintaa ja hipaiset niitä pari kerta sormiesi välissä, arvioit niiden kestoksi -käyttötiheydestä riippuen- vuoden tai kaksi. Olen nykyisin todella tarkka mitä vaatekaappiini kelpuutan ja mistä suostun maksamaan. Merkkihifistelijä en todellakaan ole eli merkkivaatteet jätän rekkeihin. Käyn vaateshoppailemassa ihan siis vain tavallisten pulliaisten kaupoissa ;). Toki tietyt merkit takaavat laadun mutta näin se ei tietenkään ole kaikkien merkkien ja sitä vastaavien hintalappujen kohdalla mutta ei mennä nyt sille polulle, tämän postauksen pitää joskus loppuakkin :D.

Olen myynyt ja lahjoittanut vanhoja rytkyjäni pois mitkä ovat jääneet joko vähälle käytölle tai mitkä eivät enää joko tyylillisesti tai koon puolesta istu. Vanhimmat kuteet ovat niiltä ajoilta kun olin 15-vuotias eli kyllähän se kroppa luonnollisesti on siinä ajassa hiiieman muuttunut, samoin myös vaatemieltymys. Huomionarvoinen asia: ikivanhat henkkamaukka-rytkyt, Vila-rytkyt yms ovat säilyneet huomattavasti paremmassa kunnossa (ahkerasta käytöstä huolimatta) kuin muutaman vuoden takaiset samojen puljujen vaatteet joita on käyttänyt harvemmin. Mitä on tapahtunut?


Projekti oli monella tapaa vapauttava.

Kaikki turha ja vähälle käytölle jäänyt vaate/laukku/kenkäpari on pois kaapeista (ja ullakolta kummittelemasta) tilaa viemästä ja niistä ei tule enää huonoa omatuntoa. Jäljellä ovat enää ne kaikista parhaimmat ja eniten käytössä olevat :). Tämä siivousprojekti oli välillä ehkä myös vähän turhankin palkitsevaa ja addiktoivaa, huomasin raaskivani luopua jopa rakkaistakin vanhoista rytkyistä mihin liittyy ehkä enemmän tunneside kuin käyttöside. Naureskelinkin yksi päivä kaverilleni että kohta huomaan vaatekaappini olevan typötyhjä kun "hei mähän pystyn luopumaan vaikka mistä!" :'D.


Omistin esimerkiksi viisi bilemekkoa, sellaisia lyhythelmaisia majamekkoja. Minä!? Enhän minä ole jaksanut kiinnostua yökerhobiletyksestä enää aikoihin :'D? Omat biletykset tapahtuvat nykyisin kavereiden luona kotivermeissä ja parhaimmillaan mökillä rönttäkuteissa. Tai sitten "akateemisten kavereiden" osakuntapippaloissa missä on ihan pukukoodi ja missä jatkoilla viihdytään samassa iltapuvussa - ja vaihdetaan myöhemmin päälle jotain mukavampaa.


Bilemekot menivät nopeasti kaupaksi (kiitos villit parikymppiset tuttuni!) ja niillä rahoilla menimme ystäväni kanssa kangaskauppaan shoppailemaan ja hän teki minulle ihan mielettömän upean 2 in 1 -juhlamekon :). Kokonaisuudessaan mekko on pidempi ja on upea ilmestys upeimmissakin gaaloissa ja pidemmän helman irrottamisen jälkeen alta paljastuu soma pikkumusta mikä menee ihan mihin tahansa juhlatilaisuuteen akateemisten juhlien jatkoista aina pikkujouluihin. Sain rahoilleni enemmän ja monipuolisempaa vastinetta, lisää tilaa vaatekaappiin ja mekon tekijälle hyvän mielen. Saman henkilön kättenjälki on näkynyt blogissani aikaisemmin upeiden korujen muodossa ja myös hänen tekemä puku sai oman huomiota linnanjuhlissa ^____^. Hauskaa että puku sai myös ihan oman nimensä :D.


Minua varoitettiin Primarkin helvetillisistä ruuhkista ja ahtaudesta. Älä mene viikonloppuisin, arkiaamut ovat ainoa järkevä hetki. Kävin Primarkissa valehtelematta jokaisena reissupäivänä pyörähtämässä ihan mielenkiinnosta ja... missä oli ne kamalat ruuhkat? Kävin aamulla, iltapäiväruuhka-aikaan, viikonloppuisin... Häh? Kyllä, ihmisiä oli paljon ja myymälät oli myllätty paikoittain kamalaan kuntoon mutta odotin huomattavasti pahempaa.

Kassoja oli PALJON ja jonot liikkuivat pitkistä jonoista huolimatta ripeästi, en jonottanut koskaan edes kymmentä minuuttia. Sovituskopit skippasin suosiolla. Pettymysten pettymys, vai onkohan mulla vain erittäin hyvä ruuhkansietokyky?


Kenkä- ja laukkuosastolta ei ole kuvamateriaalia, mutta jos olet niihin suuntautuva henkilö ja merkillä ei ole väliä (kunhan hinta on matala) niin sieltä lähtee ja halvalla :D


Mites nämä thyylikkäät jouluvaatteet? Briteissähän on tapana pistää jouluna (ja käsittääkseni joillakin työpaikoilla on ihan teemapäiviä kun pukeudutaan joulupaitaan?) päätte mahdollisimman mauton ja överi jouluneule ja yllätysyllätys Primarkissa niille oli oma kerroksensa x). Oli vilkkuvaloja rinnuksilla, soivia kelloja hihoissa, kiliseviä kulkusia kolmiulotteisen poron kaulassa, huutelevia pipareita... kaikkea.

Ehdotin miehelleni että ostaisimme toisellemme kaupan mauttomimman neuleen ja heittäisimme ne jouluaattonapäälle. Mies ei ollut oikein samaa mieltä ja hämäsi minut kaupasta pois alkamalla puhua lähellä sijaitsevasta Bootsista :'D. Ovela!
Aikuisten haalareista löytyi Paavo Pesusientä, Nalle Puhia, Star Wars -hahmoja, hämähäkkimiestä, kengurua, alastonta ihmistä... Ihan kaikkea. Nuo olovaatteet olisi aika ihania tuliaisia esim pienille lapsille :). Tai lapsimielisille.
Miesten osasto ei ollut mielestäni erityisen hyvä ja paitojen osalta pieni pettymys. Hyllyt ja seinät olivat täynnä peruspaitoja ja harvinaisen typeriä "huumori"paitoja. Printtipaitoja tai edes mitään sen kaltaisia ei löytynyt. Sukat ja boxerit olivat törkyhalpoja, punnan tai kaksi ja paketeissa oli useampia kappaleita. Osassa boxeripaketin boksuissa oli täysin erilaiset leikkaukset ja ne eivät istuneet sitten yhtään. T-paidat ovat kestäneet pesuja ja ahkeraa käyttöä hyvin. Huokean tweed-takin löytäminen taisi olla ehdottomasti koko matkan paras ostos ^___^.


Odotin innolla Primarkin kangaskassiosastoa, olen nähnyt niitä tutuilla ja vitsi ne kassit ovat isoja! Voi pettymys kun niitä oli ainoastaan teemana pilkut, Frozen ja Harry Potter. I don't want build a snowman prkl! Ovatkohan ne enemmän kesätuotteita?


Oxford Steet (west) -myymälä sijaitsee Hyde Parkin kulmilla ja on muistaakseni lippulaivamyymälä. Toinen Primark tulee vastaan kun lähtee kävelemään Oxford Streetiä vastakkaiseen suuntaan eli poispäin Hyde Parkista. Mitä lähempänä myymälöitä olet, sen tiheämmin näet jokaisella vastaantulijalla ruskeita paperikasseja.


1. Tiikeripaita, joka osottautui hutiostokseksi :( T-paita on kiva, mutta tuo kahiseva ja kankea printtikohta ei istu sitten yhtään nätisti rintojen kohdalta, pussittaa ja jää tököttämään tosi rumasti. Uuden kodin etsintä alkakoon.

2. Valkoinen liivineule, ihana! Paikallisten kulkiessa paksuissa takeissa hiihtelin itse joka päivä pitkähihaisessa trikoossa ja päällä tämä liivi. En omista tämänkaltaista entuudestaan ja hintaa oli alle viisi puntaa joten mukaan lähti ja tämä osottautuikin tosi tarpeelliseksi jo itse kohdemaassa, mukana ollut nahkatakki oli ihan liian kuuma.

3. Omistan tällä hetkellä teknisen talvitakin, nahkatakin, pitkän siistin villakangastakin (talvi) ja lintubongaritakin. Kaikki muut olen myynyt pois. Tarvetta on ollut jo pidempään lyhyemmälle siistimmälle takille joka menisi loppusyksistä ja alkukeväästä. Pitkä villakangastakki on nopeasti jo liian talvinen ja lintubongaritakki ei ole aina se somin vaihtoehto. Tämän tummansinisen (!) ja kultaisilla napeilla varustetun kellohelmaisen lyhyen takin nappasin mukaani muistaakseni alle viidellätoista punnalla. Takana on pieni rypytys ja helma levenee alaspäin. Tämä voisi istua ja laskeutua selästä ja edestä vähän paremmin, no mikäs siinä kuvitteellista raskausmahaa peitellessä :D.

4. Miehen takki, kaikki lattialle laitetut jutut tietysti kinnostavat elukoita, Sofia taitaa seikkailla hihassa.

Kuvasta puuttuvat miehen kaksi t-paitaa, boxerit, minun alushousut, musta t-paita, pieni korttipeli mikä on tarkoitettu illanviettoon kavereiden kanssa eli jotain visakysymyksiä kavereista tj ja miehen sukat. 


1. Meikkipussi jossa on kaks vetoketjua eli kaksi eri osiota. Söpööööö!
2. Kaulakoru tiettyyn fancyyn pöytäjuhlaan
3. Pikkulaukku ruusukultaisella niittinepparilla. Tämä on aivan ihana, tämä keikkui iltaisin kaupungilla mukana ja olen käyttänyt tätä paljon myös Suomessa. Kaikki vanhat baarilaukut olen myynyt pois eli tervetuloa sinä uusi pieni tilalle :).
4. "Mitä sä teeeeeet????"

Primark, ihastuttaa vai vihastuttaa?

13 kommenttia:

 1. Mä olen käynyt viimeisten kuuden seitsemän vuoden aikana Primarkissa vähintään kahdesti vuodessa kolmessa eri maassa, ja ostanut sieltä VALTAVAN määrän vaatteita. En tiedä onko mulle sit käynyt jotenkin erikoisen hyvä tuuri, mutta mulla ei ole mitään pahaa sanottavaa yhdenkään rytkyn laadusta mitä olen sieltä ostanut. En siis ymmärrä ollenkaan näitä "Primarkin laatu on paskaa" -kommentteja. Lieneekö tulleet tosiaan joidenkin merkkihifistelijöiden suusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostamani alusvaatteet tuntuvat ainakin melko hyviltä ja kestäviltä, samoin pikkulaukku ja tuo villaliivi. Jään odottamaan mielenkiinnolla kehityssuuntaa :)

   Poista
 2. Olen käynyt Berliinin Primarkissa ja tiesinkin vähän mitä odottaa. Kaksi kerrosta täynnä vaatteita ja ihmisiä. En ostanut mitään, koska koin kaupan enemmänkin nähtävyydeksi :D. Pelkkä sovituskoppiin jonotus olisi varmaan kestänyt puoli tuntia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Primark on kyllä kuin oma pieni nähtävyys :)! Sieltä saa myös vähän erilaisia ja edullisia tuliaisia niiden perinteisimpien viemisien ohelle.

   Poista
  2. Kuulin että sovittamista sovituskoppien ulkopuolella katsotaan pahalla, moni teki sitä ja samaa tein lopulta itsekin päällysvaatteita sovittaessa :D. Mikäli olisin sovittanut t-paitaa, olisi säästytty hutiostokselta mutta sovituskoppijono ei tosiaa huvittanut, etenkään yhden parin punnan paidan takia...

   Poista
 3. Ihastuttaa silti, vaikka aina en jaksa edes kunnolla kahlata niitä vaatteita läpi. Mutta kyllä sieltä AINA tulee jotain ostettua. Viime kerran paras ostos oli lapsen tuhlaamat 7 puntaa kuulokkeisiin, jotka ovat oikeasti ihan hyvää laatua eikä meidän aikuisten tarvitse kuunnella My Little Ponya koko ajan tietokoneelta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selkeesti parhaat tuhlatut seittemän puntaa :'D <3

   Poista
 4. Ostin läpällä joululegginsit mulle ja siskolle toissavuonna ja siskolle myös mekon tuliaisiksi. Itselle pyrin ostamaan vaan luonnonkuituvaatteita, niin eipä tuolta mitään tarttunut mukaan itselle :) Harmittaa kyllä tuollainen rasitus ympäristölle, eihän ne millään voi saada kaikkia rytkyjä myytyä ja kaatopaikallehan ne menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä ihana ja vähän erilainen tuliaiskauppa :)

   Poista
 5. Ostimme Primarkista koko perheelle sellaiset pehmeät yöpaidat tai pojille haalarit, ei kylläkään mitään hahmoja.... Todella jees, samoin kuin päivittäisessä käytössä oleva kevytuntuvatakki. Ei ollut ruuhkia lokakuussa, keskellä viikkoa. 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Untuvatakit tuntui olevan Lontoossa kovaa huutoa, niitä näkyi yhden jos toisen päällä :)!

   Missähän ne kuuluisat ruuhkat on!?

   Poista
 6. Mun suurimmat suosikit primarkista on ehdottomasti alusvaatteet ja vielä tarkemmin rintaliivit ja niiden laaja kokohaarukka! Pieni ympärys ja iso kuppiyhdistelmällä on ihan toivotonta ostaa rintsikoita muualta kun erikoisliikkeistä ja hintakin on sitten sen mukainen n.30€ ylöspäin ja esimerkiksisi olkaimettomat rintaliivit tai perus yksivärisiä t-paitaliivejä ihmeellisemät on hinnat helposti jotain 50-150€ väliltä. Primarkista löytyy osasta malleja noita laajempia kokoja ja itse ostin 3-7€ hintaisia liivejä ja ainakin vuoden käytön ovat kestäneet moitteetta! Olkaimettomista liiveistä huomasin, etteivät toki ole niin tukevat, mutta malli on kuitenkin hyvä ja edullisuuden vuoksi ostin eri väreissä joten kyllä sitä nyt yhden illan tilanteen silloin tällöin niissä pärjää! Ja ainakin mun tapauksessa se, että jouduin hetken jonottelemaan sovituskoppeihin oli tässä tapauksessa todellakin sen arvoista! Jouduimpa vielä jonottelemaan kahteen vai peräti kolmeenkin kertaan kun mallailin vähän eri kokoja ja malleja kun oli aluksi nuo brittikoot vähän hakusessa, mutta kyllähän ne sopivat sieltä löytyi! Jatkossa helpompaa kun tietää kokonsa helpommin! Myös 5-10€ hintaiset tennarit on ainakin mulle pakollinen ostos. Oon kyllästyny siihen kun kalliimmatkin vansit lahoaa käteen aika nopeesti niin ostan mieluummin sitten useammat eriväriset, joita vuorottelen tasaisesti = pitempään kestävät kengät(ei puhuta siitä ekologisuudesta nyt sitten taas) Kaikenlaista muuta tykkään myös hipelöidä siellä mutta alusvaatteet ja kengät on mulle must juttuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsit nuo liivit olisi kyllä näppärät, etenkin kaikki värikkäät mitä voisi pitää kuin asustetta eikä ne näyttäisi niin no rintsikoilta jos vähän vilkkuu vaikka selästä kesällä. Sovittamisessa menisi mulla varmaan hermo, tuntuu että nuo kokojutut vaihtelee niin paljon jo täällä Suomenkin liikkeissä! Toki halvat ja värikkäät löydöt palkitsisivat :)! Brittikoot on kyllä hieman hämmentävät, tuntuu että välillä sai sovittaa S kokoa ja välillä XXXXXXLLLLL :'D

   Tuo värien vuorottelu on hyvä vinkki pidempää käyttöikää silmälläpitäen, tattis!

   Poista