perjantai 31. heinäkuuta 2015

Telliskivi on Tallinnan karhea helmi - oletko jo käynyt?

Tallinnan vanha kaupunki. Olde Hansa, Peppersack, keskiaikaisiin asuihin pukeutuneet mantelimyyjät, ravintoloiden ärsyttävät sisäänheittäjät Raatihuoneentorilla, viinaturistit, kaljasalkkujen painosta natisevat kärryt ja lompakoidensa puolesta pelkäävät "etelänlomalaiset". Jostain kantautuva joutsenlaulu kertoo Suomi-teemaisen karaokebaarin läheisyydestä.


Siitä on Tallinnan päivämatkat tehty.

Tuntuuko ettei päivä Tallinnassa anna enää mitään uutta? Ovatko kaikki vanhankaupungin värikkäät talot nähty, mukulakivet kävelty, mielenkiintoiset kahvilat testattu ja jännittävät kaupat löydetty? Kiivetty televisiotorniin ja käyty hämmästelemässä lentosatamaa?


Tallinnassa on silti yksi alue joka vielä toistaiseksi ei kuhise pelkästään viinaturisteja ja sieltä löytyy aina jotain uutta ja nähtävää eikä se koskaan nuku tai jumitu paikoilleen.Kalamaja -niminen kommunismin pahoinpitelemä kaupunginosa löytyy Balti jaam -rautatieaseman vierestä vanhankaupungin muurien ulkopuolelta. Se on alunperin työväen, nykyään hipsterien asuttama alue - samaan tapaan kuin Helsingin Kallio. Kalamajasta löytyy ihastuttavia eri kuntoisia puutaloja, lelumuseo, puistomainen hautausmaa, paikallinen Heureka ("Energian oivalluskeskus") ja historiallinen baptistikirkko.Mieheni vitsaili Venäjän olevan eräänlainen Anti-Midas. Kaikki mihin se koskee muuttuu joksikin, köh, ihan muuksi kuin kullaksi... :DKalamajan urbaanista sydämestä Telliskivi-kadulta löytyy vaikka mitä ihanaa. ^____^ Rouheita sisustuskauppoja, studioita, gallerioita, ravintoloita, baareja, kahviloita, ruokakojuja, käsityökauppoja ja vaikka ja mitä! Telliskivellä on lauantaisin kirpputori ja sieltä löytyy vähän jännempiä tuliaisia kuin vaikkapa vanhankaupungin tai keskustan myymälöistä. 

Telliskivestä löytyvät myös kuuluisat baarit F-Hoone ja Pudel Baar.


Kalamaja ja erityisesti Telliskiven teollisuusrakennukset iskevät minuun ja lujaa. Rönsistyneitä tehdasrakennuksia joiden sisätiloissa aukeaa ihan eri maailma, vihreitä keitaita, laulavia lintuja ja rento fiilis. Alueella kävellessä sitä on hetkellisesti ihan kuin eri kaupungissa.

Sähkötolppiin, pylväisiin ja moniin rakennuksiin on ripustettu valosarjoja ja voin vaan kuvitella miten kaunis ja sykkivän tunnelmallinen Telliskivi on iltaisin ja erityisesti viikonloppuna! Joskus pitää ajoittaa reissu niin että alueen näkisi myös iltahulinoissa.


... Nuo tuolit! Those damn chairs! Niitä on ihan kaikkialla, kaikissa sisustusblogeissa, näyteikkunoissa ja mainoskuvissa. :'D 


F-hoone on ylistetty ja paljon kehuttu pub - jonka suosio ei ole ihan vielä minulle auennut... Viimeksi käydessäni paikka ei ollut edes täynnä, mutta ruuan -jonka valmistusprosessi ei ole pisimmästä päästä- saapuminen pöytään kesti hämmentävän kauan. Tilasin kokiksen ennen ruokalistan saamista, ja siinä kesti niin kauan että ehdin sen jo tyystin unohtaa ja tilasin ruuan yhteydessä tietämättäni toisen kokiksen. Toinen kokis saapui ruuan jälkeen, ja ensimmäinen (tiskilta tilattu) tuli pöytään kun olin lopettanut syömisen. :D

F-Hoone on kerännyt siis runsaasti kehuja, mutta paikka on kenties onnistunut paremmin olut- kuin ruokapuolessa. 

Pikkulapsille on pubissa oma luolamainen huone mistä löytyi leluja ja telkkari. Ratkaisu lisää viihtyvyyttä niin vanhemmille kuin muillekin, kun mukulat katsovat piirrettyjä eivätkä juokse ympäri ravintolaa. ^___^'


Kalamajan ja etenkin Telliskiven suosio on kasvamassa ja se houkuttelee vanhankaupungin muurien toiselta puolelta turisteja jatkuvasti enemmän. Onko kehitys ja kasvava suosio uhka vai mahdollisuus? Sitä ei tiedä edes Jon Snow.

7 kommenttia:

 1. Hei kiitos tästä Tallinna-vinkistä, ens kerralla pitää varmaan tallustaa tonne! Ne samat reitit keskustassa ja vanhassa kaupungissa kun alkaa olla jo vähän nähty...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sitä osaa oikeasti liikkua Tallinnassa jopa paremmin kuin Helsingissä... :D

   Poista
 2. Oi, näyttääpä mielenkiintoiselta. Kiitos hyvästä vinkistä, pitääkin piipahtaa pyörähtämässä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä! Siellä on ihastuttavia pikkupuoteja eli kannattaa rohkeasti vaan kierrellä lähirakennuksia - vaikka paikka näyttää siltä että menettää sekä lompakon että maksan :'D

   Poista
 3. Pakko mennä käymään seuraavalla kerralla tuolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii on! Päivisin etenkin on ihanan raukea fiilis :)

   Poista
 4. Telliskivellä kävin vuosia ennen kuin siitä tuli trendikäs. Yksi asiakkaistani oli siinä Rimin rakennuksessa ennen kuin yritys myytiin. Silloin alueella oli vain pari pikkukauppaa ja joku vaatimattoman näköinen baari ja ajelin vain Kalamajan kautta suoraan asiakkaan oven eteen tutkimatta aluetta sen kummemmin.

  Nyttemmin olen pari kertaa käynyt Telliskivellä ihan tarkoituksella vain syömässä F-Hooneessa ja ollut tyytyväinen. Viimeksi tosin ruokien saamien kesti ½ h, mutta tarjoilija oli varoittanut jopa tunnista. Siemailimme miehen ja hänen siskonsa kanssa samppanjaa odotellessamme aurinkoisessa säässä, joten odotus ei tuntunut tuskaiselta.

  Olen taas menossa torstaina Tallinnaan, työmatkalle tosin tällä kertaa. Jos asiakaskäynneiltä ehdin, taidan kokeilla jotain toista paikkaa tällä kertaa.

  VastaaPoista