torstai 24. maaliskuuta 2016

Kyllä jokaisen tytön pitäisi osata neuloa, kutoa ja virkata


En ole ollut koskaan hyvä käsitöissä. Vanhan käsityöopettajani sanoin: "sä olet aivan surkea"

Kässäopettaja huokaisi syvään kun vasenkätisyyteni tuli aikoinaan ilmi ensimmäisellä kässätunnilla. Opettaja ei peitellyt jatkossakaan syviä huokauksiaan kun yritin kääntää hänen näyttämät asiat peilikuviksi ja en vain pystynyt siihen. "Kyllä jokaisen tytön pitäisi osata neuloa, kutoa ja virkata" oli hänen yksi suosikkilauseistaan.

Netti on nykyisin pullollaan kaikenlaisia ohjeita vasureille, mutta ei siihen aikaan kun minä istuin peruskoulussa. Silloin oli herranjestas vielä erikseen ATK-luokat ja ATK-tunnit! :D Saimme käydä netissä muutama minuutti ennen välitunnin alkua ja ei kukaan oikein tiennyt mihin olisi mennyt tai mihin olisi voinut edes mennä. Kun opettajina työskentelevät ystäväni ovat kertoneet millaiset ovat nykyiset ala-ja yläasteet meinaan pyllähtää joka kerta tuolilta alas.

Me vasurit olimme (ja olemme) oman onnemme nojassa oikeakätisten maailmassa. Kässäopettaja yritti saada minut tekemään töitä oikealla kädellä "niin kuin kaikki muutkin täällä tekee". Kun vasenkätinen isäni kävi peruskoulua, vasenta kättä ei saanut käyttää ollenkaan ja mikäli siitä jäi tunnilla kiinni, opettaja löi (ei näpäyttäny, vaan löi) karttakepillä sormille.


Vuosia myöhemmin minä, käsitöissä aivan surkea tyttö istun ratikassa ja reppuni on pullollaan toinen toistaan värikkäämpiä lankoja ja virkkuukoukkuja. Minulla ei ole aavistustakaan mitä olen tekemässä, mutta siitä huolimatta olen täynnä iloa ja intoa. :)

idkuvaturvalonkero

Kokoonnuimme erään ystäväporukan kanssa ja päätimme kantaa kortemme kekoon ja virkata turvalonkeroita. Moni meistä oli pitänyt virkkuukoukkua kädessä viimeksi yli kymmenen vuotta sitten. Porukassa oli muutama käsityöihminen ja he onnekkaat (eli raukat) pääsivät opastamaan meitä ummikoita. :D

Hei ketjusilmukan minä muistan! Mikä olikaan kiinteä silmukka? *kiroilua kiroilua kiroilua* Montako kerrosta piti tehdä näin? Miksi tähän tuli solmu? Miten nää silmukat lasketaan? Lanka karkaa! Onko tämä hyvä? 


Monen kysymyksen, useiden kirosanojen, muutaman turhautumisen hetken ja monen silmukan jälkeen pystyn jo hahmottamaan minkälaista jälkeä saa erilaisia tekniikoita käyttämällä. Virkkuukoukku liikkuu jo hämmästyttävän nopealla vauhdilla!


Vielä on matkaa siihen, että voin katsoa telkkaria tai lukea kirjaa samalla kuin virkkaan näitä lonkerokavereita. Ehkä vielä jokin päivä?

14 kommenttia:

 1. Mulle jäi peruskoulusta käsityökammo. Aikuisella iällä päätin selättää sen, ja menin aikuisopiston virkkauskurssille, jossa opin tekemään ontelokuteesta koreja. Se mun inspis kesti yhden talven ja sitten kyllästyin, se vei niin paljon aikaa koska en pystynyt tekemään samalla mitään muuta vaan mun oli pakko laskea koko ajan silmukoita. Nostan hattua kaikille käsityötaitajille, olisi hienoa osata:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa ittensä ylittämistä ja pelkojen voittamista, nostan sulle hattua! Mä huomaan olevani jo jonkin verran nopeahko näiden lonkerokavereiden tekemisessä - kyllä se siitä kunhan vaan tekee eikä luovuta! :)

   Poista
 2. Nää turvalonkerot on tosi södejä ♡ Meillä koulussa oli kaksi vasenkätistä oppilasta ja meillä on tosi hyvä opettaja, joka neuvoi niitä aina :) Mä oon oikeakätinen ja todella huono käsitöissä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hassua miten itse pitää vasenkätisyyttä jotenkin tosi "normaalina", mutta sitten hämmentyy kun huomaa että hei eihän se nyt ole normaalia ja yleistä juuri yhtään :'D

   Poista
 3. Tarina kuullostaa osittain aika tutulle. Mutta ensin, nuo lonkerot ovat aivan ihania! Kyllä sun täytyy nyt järjestää jokin arvonta, jossa palkinto on lonkero. <3
  Omat mummoni olivat ja äiti on ihan täysi kymppejä käsitöissä. Minä, täysi nolla.
  Osaan virkata pötköä, siinä se. Osaan kutoa kaulaliinaa (eli suoraa pötköä, toinen kerros suoraa, toinen nurjaa). Siinä se. Aina kun katselen kaupoissa ihania erikoislankoja, äitini sanoo vähän huvittuneella äänellä: "uusi kaulaliina suunnitelmissa?". :D
  Jos yritän vaikka lyhentää housuja ompelukoneella, koneen neula menee poikki tai alalangan osassa tulee hirveä solmusotku. Tästä syystä nytkin kone on out of order... Eli meitä kaikkia vaan ei ole tehty käsityöihmisiksi.
  Itsellä on pitsiverhoja ja pöytäliinoja, jotka on tehnyt äitini. Olen niin kateellinen siitä taidosta ja harmittaa, että perinne menee siltä osin poikki.
  Koulussa oli veistossa ja sen pakollisen mitä piti olla käsitöissä, keskityin terrorisoimaan käsityöopettajaa (anteeksi) ja olemalla hyperaktiivinen. Anteeksi vielä uudelleen.
  Käsityöperinteet kunniaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsityöterroristi :D Olin ihan surkea myös puukäsitöissä, vaikka hommana se oli paljon mielenkiintoisempaa. Mä pelkäsin ihan liikaa niiden tikkujen saamista sormeen xD

   Poista
 4. Ihanaa että sinäkin olet lähtenyt mukaan tähän turvalonkero-hommaan. :)

  VastaaPoista
 5. Mä oon nyt aikuisena opetellut virkkaamaan, katon netistä miten tehdään ja nykerrän. Jos on yhtään väliä virkkaamisessa joudun opettelemaan silmukat uudestaan. Nyt haaveilen että opettelen neulomisen/kutomisen. Tuskin ikinä pääsen siihen että samalla katon telkkua mutta jospa jotain sais aikaseks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nykyjään on internet ja sieltä saa vaikka ja mitä ohjeita - jopa meille vasureille! :)

   Poista
 6. Aivan ihana postaus! Muistan itse ala-asteen käsityönopettajan kauhistuneen ilmeen kun hän huomasi minun olevan vasuri :) Olin koko ikäluokkamme ainut, ja pienessä koulussamme oli vain yksi vasenkätinen opettaja (joka kyllä oli käsityöihminen). Eihän yksi opettaja nyt mitenkään ehtinut aina minua neuvomaan, kun opetti muita luokkia samaan aikaan, joten muut opettajat istuttivat minut peilin ääreen ja yrittivät peilikuvan avulla opettaa virkkaamista... :D Loppujen lopuksi apu löytyi vähän yllättävältä taholta; oma isäni opetti minua virkkaamaan kotona, vaikka jaksoikin vitsailla aina kummallisesta tavastani pitää virkkuukoukkua kädessä :D Mutta varsinaiset hankaluudet alkoivat kyllä vasta yläasteella, kun käsityötunnilla piti opetella neulomaan, eikä ollut yhden yhtä vasenkätistä opettajaa neuvomassa :) Pitäisi kyllä virkistää muistia tämänkin näpertelyn osalta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana iskä! <3 Tuo peilin eteen istuttaminen on kyllä... sanonko mistä kotoisin! Ei auttanut ainakaan minua yhtään... Kun muutenkaan ei tiedä mitä pitäs tehdä ja sitten pitäisi vielä peiliä vilkuilla...

   Poista