torstai 4. elokuuta 2016

Vinkkejä yksin matkustamiseen ja käsimatkatavaroiden pakkaaminen


idkuvareppunen

Kun matkustan ulkomaille, lentöyhtiöksi valikoituu lähes poikkeuksetta Norwegian. Matkustan sekä lähelle että kauas pelkästään käsimatkatavaroilla, eli minimalismi-minä pärjää myös lomalla aika pienellä tavaramäärällä. Olin Birmingham-Lontoo -matkallani noin viikon ja käsimatkatavaroissa kanssani matkustanut Kånken (perusmalli) painoi lähtiessä 2,26 kg. Lopussa vinkkejä yksin matkustajalle :)
- TuplisVetsku - nesteet (nestettä sisältävät purkit max 100ml ja kaikkien on mahduttava yhteen litran läpinäkyvään minigrippiin). Pakkasin sinne myös ei-nestemäiset meikit ja hiusharjan, joten Tuplis toimi meikkipussina.
- Guerlain - tärkeät paperit
- Musta kangaspussi - brittiadapteri virtapiuhoille, kännykän laturi ja varavirtalähde sekä matkavaaka.
- GHD
- Aurinkolasit


Remmikengät olisivat mahtuneet vaivatta Kånkenin sisälle, mutta halusin pitää repun ilmavana. Kengät saivat kangaskassin sisälle seuraksi eväät Eustonin juna-asemalta. Minulla on matkoilla aina yksi kangaskassi mukana. Kaupoissa voi jättää hyvällä mielellä muovipussin ottamatta ja myös mahdolliset tuliaiset ovat siinä hyvä kuljettaa.

Englannissa olen tosin huomannut, että muovipussista kohteliaasti kieltäytymällä saa vähän outoja katseita, etenkin kun pakkaa ostokset omaan kangaskassiin :D Ehkä kangaskassien käyttö ei ole niin yleisä Isossa-Britanniassa?


Minkälaiset vaatteet matkalle mukaan?


Sellaiset joissa on mukava ja itsevarma olo ja jotka toimivat erilaisissa sääolosuhteissa. Avainsana kerrostamismahdollisuus.

Pakkaan mukaan aina kaksi alaosaa. Toinen alaosa lämpimille/superlämpöisille päiville ja toinen alaosa viileille ja sateisille päiville. Kun olen päättänyt alaosat, päätän seuraavaksi yleensä kolme eri yläosaa jotka sopivat molempien alaosien kanssa.

Lentojen ajaksi laitan päälle kaikista löysimmät vaatteet. Otan myös kaikista eniten tilaa vievän neuleen/takin aina päälleni menolennon ajaksi - ne kun lähtevät yleensä vilpoisina ajankohtina eli aamuyöllä tai yömyöhään. Kohdemaassa sen voi sitoa lanteille. Eipähän vie turhaan tilaa repusta!

Pakkaan kesäisille (muuten pärjään yksillä consseilla) matkoille aina kahdet kengät. Yhdet hyvät kävelykengät lennon ajaksi jalkaan ja yhdet kesäiset varpaat paljastavat kengät kangaskassiin. Älä ota liian uusia tai vähän käytettyjä kenkiä, ota sellaiset jotka ovat jo mukautuneet jalkoihisi!


Guerlain -pussukka

- passi (+ eurooppalainen sairaanhoitokortti ja junien aikataulut)
- pieni vihko + kynä
- lompakko
- Vitalis -purkki (sis.kyypakkaus mehiläisten varalle, pari särkylääkettä, yksi laastari)


Matkakosmetiikka, ihonhoito ja hiustuotteet


Clinique meikkipuuteriL'Oreal kulmakarvageeli, Guerlain miniripsari, IsaDora mattahuulipuna ja luumuinen silmänrajauskynä Yves Rocher.


Ihonhoitotuotteista ainoastaan Clarinsin antiperspirantti ja Eucerin kasvojen aurinkovoide tulivat takaisin Suomeen. Sain käytettyä loppuun matkakokoiset philosophy Purity naamaputsarin sekä Clarins päivä-ja yövoiteet. Puoliksi käytetty Rival de Loop -misellinvesi hoiti hommansa ja hammastahnoja löytyy kyllä myös kotonta.


Minikokoinen KENT -harjaKMS matkakokoinen lämpösuoja ja minihiuspinnit sisälleen kätkevä pieni peltirasia. Minulla on yleensä mukana myös Batisten matkakokoinen kuivashampoo, mutta nyt varastot oli käytetty niiden osalta tyhjiksi.

Vaikka omistan matkakokoisen suoristusraudan, valitsen matkoille aina mukaan GHD IV Stylerin. Se vaan on yksinkertaisesti paras ja olemme olleet erottamattomat jo 7 vuoden ajan ^___^


Turvallisuus yksin matkustaessa:


Tee etenkin yksin matkustaessa itsellesi muutama turvallisuuteen liittyvä asia ennen matkalle lähtöä, niin minimoit mahdolliset vahingot ja onnettomuudet. On todennäköisempää että mitään ei käy eikä tapahdu, mutta tulet kiittämään itseäsi JOS juuri sinulle sattuu käymään huono tuuri. Minua ei ole koskaan ryöstetty matkoilla, en ole joutunut pelkäämään turvallisuuteni puolesta ja olen liikkunut hämärilläkin kaduilla luottavaisin mielin.

- minulla on matkoilla mukana maksukortti (ei suurta summaa rahaa koska verkossa rahan siirtäminen käy niin helposti), hieman käteistä ja vielä varuiksi toinen kortti. En säilytä kortteja koskaan samassa paikassa. Mikäli joku korteista lähtisi varkaan matkaan, rahallinen menetys ei olisi suuri kortilla pidettävien pienien summien vuoksi.

- jos sinun tarvitsee kirjoittaa itsellesi lapulle muistiin tärkeitä numerosarjoja/koodeja/salasanoja yms niin käytä numeroiden sijaan suomenkielistä tekstiä. Suomenkieli on maailmalla suht hyvä "salainen koodikieli".

- ota kopiot passista sekä lentolipuista

- kuvitellaan tilanne että sinulta viedään kännykkä/lompakko/laukku. Tiedätkö mihin sinun pitää soittaa jotta saat kortin/kännykän/liittymän suljettua? Etenkin yksin matkustaessa on aina mahdollisuus, että järkyttävästä tilanteesta menee hetkellisesti toimintakyvyttömäksi (shokki jne) ja ajatus ei toimi kunnolla. Sitä ei voi kukaan ennustaa, vaikka kuinka tuntisi itsensä. Säästä aikaa, kyyneleitä ja hermoja ja kirjoita tärkeät puhelinnumerot (muista oikea maatunnus) lapulle ylös, jotta pääset heti reagoimaan ja minimoimaan varkaudesta johtuvan vahingon. Itse en muista kenenkään läheiseni puhelinnumeroa ulkoa, eli minä kirjoitan myös pari sellaista paperille muistiin. Se, että on ylhäällä numerot mistä saa apua (etenkin omalla kielellä) voi osoittautua korvaamattomaksi.

- tyhjennä kännykkä kaikista valokuvista ennen matkalle lähtöä. Ei vie turhaa tilaa uusilta kuvilta ja pieni lohtu jos kännykkä lähtee kävelemään.Rennolla mielellä, sopivalla itsevarmuudella sekä nöyryydellä ja maalaisjärjellä pääsee sekä elämässä että maailmalla jo aika pitkälle! :)

21 kommenttia:

 1. Aivan loistava postaus, paljon hyviä vinkkejö myös näin porukalla matkustavalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukavaa kuulla että vinkeistä on hyötyä :)

   Poista
 2. Hei kiitos tästä! Tosi hyviä pointteja ja loistava muistilista reissua varten! Nice (:

  VastaaPoista
 3. Onpa muuten hyvät vinkit! :)
  Mä en tosin pääse matkustamaan koskaan edes Suomen sisällä ilman jäätävää määrää tavaraa :D Olisi ehkä ihan hyvä opetella vähentämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä voin olla sun pakkausmentori >:D Sun pitää opetella se ennen pikkutyypin ilmestymistä, silloin kamaa tulee reissuille vielä enemmän mukaan ;D

   Poista
 4. Ehkäpä brititkin jossain vaiheessa tottuvat kangaskasseihin, koska vasta viime vuoden puolella tulivat muovikassit maksullisiksi, ja voi sitä kitinää ja valitusta asiasta! Moni vaatikin, että kun kassi kerran maksaa, miksi siinä on kaupan mainos? Minäkin aloin ajatella, että näin siitä maksaa, että saa mainostaa ko. kauppaa.

  Mitä tulee passin ja matkadokumenttien (ym. tärkeitten paperien) kopioimiseen, kannattaa laittaa kopsut skannattuna myös omaan s-postiin, jonne voi päästä käsiksi mistä tahansa.

  Majapaikka myös kannattaa maksaa heti tullessa kokonaan (ellei ole sitä jo varaamisen yhteydessä tehnyt), jos vaikka sattuisi huonosti ja tulisi ryöstetyksi.

  EU:n sisäinen, kaikissa maissa toimiva hätänumero kannattaa myös muistaa (112).

  Hyvä tapa edistää turvallisuuttaan on tehdä Suomen Ulkoasiainministeriön sivuilla matkustusilmoitus:

  http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=49382&culture=fi-FI&contentlan=1 (koska kaikkea voi sattua maailmalla, kuten olemme viimeaikoina uutisista nähneet).

  Sivuilla on myös matkustaville ajankohtaisia tiedotteita.

  Voi, kun mäkin osaisin matkustaa noin vähillä tavaroilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomeen ollaan ilmeisesti myös kaavailemassa kaikkialle maksullisia muovipusseja - saa nähdä tuleeko koskaan toteutumaan ja kuinka paljon mutinaa siitäkin tulisi :P

   Ja kiitti myös sun vinkkien jakamisesta! :) ... Oli muuten hieman kuumottavaa lukea BBC:n uutisista edellispäivänä Lontoossa tapahtuneesta katupuukotuksesta (taisi kuolla yksi ja loukkaantua viisi muuuta) sillä minun Lontoon majapaikka oli siinä tapahtumapaikan ihan läheisyydessä ja sitä samaa katua tuli useamman kerran taaplattua läpi o___0

   Poista
  2. Nii-in. Kaikkea voi tapahtua nykymaailmassa ja vieläpä ihan odottamatta. Mä olen joskus istunut Israelissa pikkusysterin ja hänen koiransa kanssa pommisuojassa Scudien paukkuessa ympärillä. Kun yritti soittaa Suomeen, yhteys ei pelannut, eikä mitään kanavaa myöten saanut tietää, mitä tapahtuu. Joku sitten Suomesta yleensä väsäsi faksin, jossa kertoi, mitä uutisvälineissä on kerrottu...

   Mä olen hiukan huoleton hulda matkustaessani. Olen joskus pyörinyt esim. yksin illalla Kapkaupungin keskustassa pari tuhatta euroa + passit sun muut käsilaukussa tai Rooman aseman lähellä yöllä koko omaisuus mukanani. Hyvä tuuri varmaan, kun ei ole mitään sattunut, vaikka töitten vuoksi olenkin menossa pitkin maailmaa koko ajan.

   Kerran lähdin Suomesta Kölniin yhden päivän kokousta varten todella vähällä kamalla. Pitihän siellä vain olla yksi yö ja seuraava päivä (ja sitten Suomeen ja seuraavana aamuna Lontooseen). Kuinkas ollakaan, se tulivuori pössähti Islannissa ja reissu niillä vähillä kamoilla venyi liki kahden viikon bussireissuiluksi ympäri Eurooppaa. Noh, siitä lähtien olen yrittänyt varustautua kaikkea mahdollista varten :)

   Poista
  3. Näköjään Westfieldissäkin on puukotettu joku :( Minun majapaikkani on taas lähellä sitä ja tapaan usein käydä siellä.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. ^____^ Mun pitää laittaa mun pakkaustaidot joku kerta superkoetukselle ja pakata viikon vaatteet -30 pakkasille :'D

   Poista
 6. Tosi hyvä postaus! Ite en tosin selviäis noin pienellä käsimatkatavaralla, ennemminkin sellasella matkalaukun mallisella. Yleensä tosin kun lähden itse reissuun niin matkaan lähtee vähintään kamera, joka painaa sekä enemmän kerrastoa ja tilaa muutenkin ostoksille. Mutta tosi hyvät vinkit esim. viikonloppumatkalle tuli tässä, itte en viikkoa tosiaan selviäis näillä :D

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :'D Sun pitää yllättää itsesi ja kokeilla joskus!

   Mun järkkäri + painavin putki painaa vain n. kilon vähemmän kuin tuo pakattu Kånken kokonaisuudessaan :'DD Sillä olisi ihana kuvailla reissuissa, mutta en vaan viitsi raahata sitä minnekkään juuri sen painon takia ja siitä pitäisi vielä erikseen huolehtia .___.

   Poista
 7. Valtavan hyviä vinkkejä! Itse syyllistyn aina siihen, että otan lähes koko omaisuuteni mukaan matkalle ja etenkin vaatteiden yhdistely tökkii. Täytyy pitää nämä mielessä seuraavalla kerralla, kun lähdetään reissuun! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva että oli hyödyllistä tietoa ^___^ Mä oon ollu joskus nuorempana ihan samanlainen :'D Oli pakko varautua ihan kaikkeen mahdolliseen!

   Kannattaa suunnitella pakattavat kamat mukaan jo hyvissä ajoin etukäteen, etenkin ne vaateyhdistelmät :) Nappaa asuyhdistelmistä itsellesi kännykällä kuvat muistiin niin asut on näppärästi mietitty jo etukäteen valmiiksi eikä tuli kiusausta pakata "jos nyt tääki vielä"-lisävaatteita mukaan :)

   Poista
 8. Ai niin, ja hyvät ihmiset, olettehan muistaneet laittaa kännyköihinne ICE-numeron (in case of emergency, esim jonkun lähiomaisen numeron) ja hankkineet eurooppalaisen sairausvakuutuskortin Kelasta.

  VastaaPoista
 9. Hei!
  Olen kirjoittamassa opinnäytetyötä liittyen blogeihin ja niiden käytettävyyteen. Tavoitteena on parantaa erästä ilmaista blogipalvelua ja siihen tarkoitukseen tarvitsisin blogia kirjoittavien henkilöiden apua. Toivoisin, että mahdollisimman moni blogin kirjoittaja kävisi täyttämässä alla olevan linkin kyselyn.
  Kysely on helppo ja nopea täyttää ja siihen vastanneiden kesken arvotaan kaksi Finnkinon leffalippua!
  https://goo.gl/forms/Kt7KtvQtGY60anes1

  Kiitos avusta!
  – Tiia Valtonen

  VastaaPoista
 10. Hei! Kiitos tästä. Todella hyviä vinkkejä kaltaiselleni ainaiselle liikaa pakkaajalle. Kånkenin reppua en omista (vielä). Heidän nettisivuillaan olikin useita kokoja ko. mallista. Mitä kokoa tuo sinun reppusi mahtaa olla? Onko kyseessä ihan perusmalli, koko big(suurin koko) vai maxi?
  t. Minsku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah voisinkin lisätä tuon tiedon itse blogikirjoitukseen, kiitti vinkistä! Eli kyseessä on se peruskånken (38 x 27 x 13 cm) :)

   Poista