sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Tale as old as time, song as old as rhyme

Kävin katsomassa pari viikonloppua sitten Tallinnan Kino Kosmoksessa Kaunottaren ja Hirviön - tai siis Kaunitar ja Koletiksen. Vuoden 1991 Disney piirretty löytyy kotonta VHS:nä ja kyseistä videonauhaa on kelattu monet kerrat lopusta alkuun ja katsottu aina vaan uudestaan ja uudestaan.

Kyseessä on yksi lapsuuteni tärkeimmistä piirretyistä elokuvista - ja on yhä vieläkin. Jännitin siis ihan syystä elokuviin menemistä. Olisiko elokuva kiusallinen yritys vai tunteita kutitteleva nostalgiatrippi?

Jännitys oli aiheellista, mutta turhaa. Siitä lähtien kun elokuvan alkutunnarit alkoivat soimaan niin kyynelkanavani aukesivat heti. :D En tiedä johtuiko tämä pelkästään nostalgiatripistä, elokuvan loistavasta onnistumisesta vai hormonimyrskystä vai mistä, mutta lähes katkeamatonta itkua kesti koko lähes kaksi tuntia kestäneen elokuvan ajan. :'D Ja minä en itke koskaan elokuvateatterissa!

Elokuvan dramaattisen loppukohtauksen -ennen sitä onnellista loppua- jälkeen huomasin että kyynelvettä oli valunut niin paljon että 3D-lasit estivät niiden valumisen pois ja niitä kertyi siihen linssien eteen pieni lammikko. :'D Nostin lasit hetkeksi irti kasvoilta ja spläts vedet tippuivat kuin ämpäristä housuilleni. No niin... ^___^'


Voisin laittaa tähän listaukseen vaikka ja mitä, mutta yritän pysyä kohtuuden rajoissa ja heittää sydämellä edes jotenkin tarkasti ja harkiten valittuja paloja. Huom yritän.

❤ Alkutunnari osat 1 ja 2 ja sen pianosävelet
❤ Uskollinen piirretylle
❤ Uskottavat näyttelijävalinnat 
❤ Sopivasti yllätyksiä tuttuun tarinaan
❤ Bellen isän oli tässä elokuvassa mielestäni kivempi kuin piirretyssä
❤ Gaston Josh Gadin laulamana :D
❤ Emma Watson sopii Belleksi kuin hansikas käteen. Emma näyttää sopivan "tavalliselta" ja on samalla todella kaunis - olematta kuitenkaan prinsessamainen
❤ Belle on rohkea naishahmo, ei haaveile naimisiinmenosta tai yltäkylläisestä elämästä. Ei ole kuitenkaan yltiö-överinen feministinen hahmo
❤ Dan Stevens! Vaikka hän näkyy ihmismuodossa harmittavan vähän. Niskavilloja hyvällä tapaa nostattava ääni sai hymyni nousemaan korviin asti ja ehkä myös vähän sukat pyörimään jaloissa. Ja ne silmät! Dan hurmasi minut täysin Downtown Abbey -sarjassa Matthew Crawleyn roolissa. 
❤ Dan Stevensin tulkinta Evermore -kappaleesta
❤ Ikoninen tanssikohtaus Emma Thompsonin tulkitsemana
❤ Tanssikohtauksessa näkyvä pieni hetki missä Hirviö ja Belle melkein suutelevat tanssin aikana - kylmät väreet
❤ The Mob Songin ahdistavuus (ahdisti lapsena myös piirretyssä)
❤ Elokuva toimii myös itsenäisenä teoksena
❤ Alan Menkenin musiikit
❤ Be Our Guest  -kohtauksen överiys :D
❤ Ihastuminen (Something there -musikaalikohtaus)
❤ Bellen ja Hirviön hahmojen syveneminen (sivujuonispoiler postauksen lopussa)
❤ Loistavasti toimiva sivujuoni Bellen äidistä (-//-)
❤ Ruusukohtaus Bellen lapsuudenkodissa / hyvästely (-//-)
❤ Loppukohtauksen voimakkaat musiikit joissa oli mm. alkutunnarista tehty dramaattinen versio ja otettu siitä paloja (You Came Back + Transformations)
❤ Dan Stevensin murina aivan elokuvan lopussa :D

Toivottavasti Disney tajuaa hakata rahakassaa jatkossakin ja hyödyntää sen, että Disneyn kulta-ajan lapset ovat nyt aikuisia jotka käyvät leffoissa, ja vievät nostalgiapäissään myös omat lapsensa katsomaan vanhempien lapsuuden rakkaimpia satuja. 

... Ja nyt kun säveltäjä Alan Menken on tökitty rahatukulla hereille niin heitän ilmoille ujon ajatuksen että ehkä saamme nähdä lähitulevaisuudessa ihmisten näyttelemänä esim. Pocahontasin, Notre Damen kellonsoittajan ja Pienen merenneidon?


Mietin välillä ihan liikaa, keskityn vääriin asioihin ja todella epäolennaisissa merkityksissä. Tässä yksi mainio esimerkki. :D Teksi sisältää sivujuonispoilerin Bellen äidistä!

Alkuperäisessä piirretyssä ei puhuta Bellen äidistä, ja näytellyssä versiossa Bellen isä Maurice jättää kertomatta syyn vaimonsa kuolemaan. Bellelle hän on kertonut maalle muuton syyksi maaseudun olevan turvallisempi paikka asua. Hmm, mysteeri!

Elokuvassa on kohtaus, jossa Belle ja Hirviö matkustavat taikakirjan avulla Pariisiin Bellen lapsuudenkotiin. Näemme kohtauksen, jossa Bellen äiti makaa sairasvuoteella, ja häntä on hoitamassa lääkäri jolla on päässä linnunpäätä muistuttava päähine. Olin tässä vaiheessa (taas) silmät täynnä kyyneleitä ja minulta meni ohi kerrottiinko kohtauksessa taudin nimi vai käytettiinkö vain ilmaisua kulkutauti tms. Tarkistin asian leffan hetki sitten nähneeltä Tiialta ja kuulemma taudin syyksi kerrottiin rutto.

Mikäli olisin huomannut itse kohtauksessa mainittavan sanan rutto, niin tämä alapuolella oleva prosessi tuskin olisi lähtenyt pyörimään eteenpäin - okei ehkä typistetympänä versiona. Mutta luullessani kyseessä olevan vain mainitsematta jätetty kulkutauti, täytyi asia tietysti selvittää:

Paiseruton kuuluisin aalto jylläsi Euroopassa pahimpana ja kuuluisimpana 1300-luvulla -> Hirviön linna sekä aatelisväen tyyli vihjaa rokokoon aikaan (1700-luku) -> ruttolääkärit käyttivät lintumaista kasvomaskia (nähdään elokuvassa) aina 1700-luvulle asti (nokkaan laitettiin mm. yrttejä joiden uskottiin suojelevan ruttolääkäriä tartunnalta) -> Euroopan suurimmat kaupungit kärsivät liikakansoituksesta ja tämä oli rutolle ja muille kulkutaudeille ihanteellinen ympäristö levitä -> maaseudulla vähemmän ihmisiä ja siellä rutto ei leviä samalla tavalla -> Helsingin vanha kirkkopuisto on kansankielessä "ruttopuisto" on saanut nimensä nimenomaan 1700-luvulla ruttoon kuolleiden ja läheisyyteen haudattujen mukaan -> joo elokuvassa eletään todennäköisesti 1700-lukua! ^___^

Elokuvan kannalta hyvin olennaista? Tottahan toki! :D

❤ Satu, johon on sekoitettu myös historiaa

2 kommenttia:

 1. Eikä, tässä toinen joka ei lakannut itkemästä! :) Aivan älyttömän ihana elokuva. Mä odotan noiden mainitsemiesi näyteltyävien elokuvien lisäksi myös mm. Mulania! Mä luulen että se olisi visuaalisesti tosi makee! :)

  www.lily.fi/blogit/tyhja-ajatus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih Mulan! Luulisi että nyt kun vahvat naiset ovat SE juttu muutenkin elokuvateollisuudessa, niin sama linja jatkuisi myös Disneyn saralla :) Piirretyissä tämä on tullut jo huomattua

   Poista