maanantai 21. elokuuta 2017

10 vinkkiä opiskelijalle Helsingissä


Onneksi olkoon uusille korkeakouluopiskelijoille!

Moni muuttaa opiskelupaikan perässä Helsinkiin ja painii varmasti samanlaisten kysymysten äärellä. Keräsin tähän postaukseen vinkkejä joista toivon olevan hyötyjä juuri sinulle sekä muille uusille ja miksei myös aiemmin opiskelunsa aloittaneille! :)

Jos sinulla on takataskussa hyvä vinkki jota et löytänyt tästä blogitekstistä, kerro siitä kommenttikentässä. ^__^


1. Älä jää kotiin nyhjöttämään!
Olen havainnut monen Helsinkiin opiskelemaan muuttaneen kokevan Helsingin todella isona ja pelottavana paikkana. Jotkut lähtevät innolla tutkimaan uuden kotikaupungin tuomia mahdollisuuksia, jotkut taas tuntuvat lamaantuvat ja pysyttelivät mielummin oman opiskelijaluukun läheisyydessä ja käyvän tutustumassa Helsinkiin lähinnä opiskelijabileiden merkeissä.

Kun muutin aikoinaan Helsinkiin asumaan, lähdin päivittäin liikkeelle. Välillä päämäärän kanssa, välillä ihan vain kävelemään ja katsomaan ympärille. Liikuin kävellen, omalla polkupyörällä (nykyisin käytän kaupunkipyöriä), bussilla, junalla sekä hyppäsin eri linjojen rautiovaunuihin. Kulkuvälineet tulivat nopeasti tutuiksi ja Helsinki alkoi tuntua jo puolessa vuodessa huomattavasti pienemmältä kuin millaiseksi sen alunperin kuvittelin. :D 

Helsingissä riittää nähtävää ja koettavaa aivan varmasti jokaiselle ihmistyypille ja jokaiselle opiskeluvuodelle. Oma osuus täytyy kuitenkin tehdä itse eli lähteä ulko-ovesta ulos. Sano kyllä mahdollisuuksille ja lähde seikkailemaan! Helsinki on valmis.


2. Edullinen opiskelija-asunto Helsingistä?
Moni opiskelupaikkaa hakeva ei pidä Helsinkiä edes vaihtoehtoisena kalliiden asuntojen takia. Helsingistä on kuitenkin mahdollista löytyä edullinen koti opiskelijalle.

Osakuntien opiskelija-asunnot
Moni ei tiedä mikä on osakunta tai että osakunnilta on mahdollista hakea asuntoa opiskeluiden ajaksi. Osakunnasta riippuen asuntoja löytyy aina soluhuoneista yksiöihin ja perheasuntoihin. Eri osakunnista olen kertonut tässä postauksessa.

Olen asunut Kampissa sijaitsevassa osakuntatalossa kolme kertaa. Vuokrani oli silloin kaikissa kolmessa asunnossa alle 300€ (sis. sähkö, vesi, netti, saunavuorot, pyykkitupa, pieni kuntosali, yleiset oleskelutilat pelikonsolineen yms). Kokkasin naapureiden kanssa usein kimpassa ja tämä teki ison säästön myös ruokakuluihin. Varsinaiset asuntolat eivät ole ehkä kovin yleisiä, mutta vastaavanlaiset yhteisölliset asumisjärjestelyt auttavat kulujen hillitsemisessä.

HOAS
Vihreän viihdekasvin haju rappukäytävässä, ihmisen ulostekasa rapulla, käytetty terveysside hissin lampussa, edellisen asukkaan homehtuneet ruuat ruokakaapeissa, torakoita, luteita, vesivahingon alku josta edellinen asukas ei ollut HOASille ilmoittanut, sonnan peitossa oleva wc-pytty, oksennukset keittiön lavuaarissa... On ihan uskomatonta miten aikuiset ihmiset pystyvät asuntoja, yleisiä tiloja sekä naapureita kohtelemaan ja ilkeämään jättää niitä ihan hirvittävään kuntoon pois muuttaessa. On varmasti rauhallisia HOAS-taloja, vastuullisia naapureita, viihtyisiä asuntoja ja mukavia asumiskokemuksia, mutta harvemmin omiin korviini on sellaisista kantautunut kaveripiiristä tietoa. Monille HOAS on ensimmäinen mieleen tuleva väylä hankkia asunto, mutta kannattaa muistaa, ettei se ole ainut. Pieni etsiväntyö kannattaa.


3. Halpa opiskelijalounas
Hämis
Ehdottomasti paras lounaspaikka! Opiskelijalounas maksaa 2,60€ ja ruuasta maistaa, että ruoka-aineisiin ja tekoon on panostettu enemmän kuin muualla. Hämiksellä meno on "rennompaa" kuin esiemerkiksi UniCafessa, ja tarjolla on usein myös edellisestä päivästä jääneet ruuat. Hämikseltä löytyy myös gluteeniton ja vegaanivaihtoehto. Moni kasvissyöjäkaveri on kehunut kasvisruokaa paljon maukkaammaksi kuin monissa muissa opiskelijaravintoloissa.

UniCafe
Toimipisteitä on ympäri Helsinkiä ja opiskelijalounas maksaa myös 2,60€. Minulle UniCafe on vaihtoehto silloin jos en ehdi Hämiksen lounaalle. Ruuan annostelu (paitsi hiilarilisukkeet) tehdään sinun puolestasi ja annostelu on hyvin tarkkaa. Usein kastikkeita saa annokseen todella niukasti ja ruoka on usein myös mautonta. Ruokalat ovat isomman koon vuoksi meluisia ja laitosmaisempia kuin kooltaan pienempi Hämis.

Neuvoja edullisen kotiruuan valmistamiseen ja valmiita viikkoruokalistoja löytyy esimerkiksi Marttojen sivuilla. Lyhesti: syö sesongin mukaan, tee kerralla isoja ruokamäärä ja pakasta osa, tee mahdollisimman paljon itse, hyödynnä tarjoukset (Alepan punatarratuotteet klo 21 jälkeen -60%), kokkaa kimpassa, katso kilohintoja, suunnittele ja käy Lidlissä ja suosi isompia ruokakauppoja.


4. Edullinen kampaamo Helsingissä
Olen monen vuoden kantis Kampissa sijaitsevassa Kampaamokoulu Unikassa. Unikassa on sekä ammattilaisten (hintavampi), että opiskelijoiden (halvempi) puoli. Kun kyseessä on opiskelijapuoli, niin aikaa istumiseen kannattaa varata hieman enemmän.

5. Löydä uusi urheiluharrastus
NYT Liikunta tarjoaa mahdollisuuden kokeilla uusia urheilulajeja ilmaiseksi! Kurkkaa tarjonta NYT:in viikkolukujärjestyksestä ja mene paikalle - yksin tai kaverin kanssa. :) Tunneille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Opiskelijoilla on myös omia urheiluseurojaan esimerkiksi kamppailulajien piirissä. Nämä kuten muutkin kerhot ja seurat esittäytyvät Helsingin yliopiston avajaiskarnevaaleilla, ja moniin näistä voi liittyä vaikka ei olisi Helsingin yliopiston opiskelija, tai opiskelija ollenkaan. UniSport käy helposti kalliiksi jos budjetti on pieni.


6. Vaatteita ja asusteita teemabileisiin?
Suosittelen opiskelijahaalarien hankkimista, sillä ne ovat dresscode monissa opiskelijatapahtumissa. Haalarit ovat myös helpoin ja kätevin kemutteluasu, tarvitsee miettiä vain yläosa ja haalareilla pärjää ympäri vuoden jokaisessa säässä. Haalaribileiden lisäksi opiskelijaelämä sisältää paljon tapahtumia ja juhlia joissa on pukeutumisteema. Näillä selviät edullisesti:

- lainaa kaverilta
- UFF (useita toimipisteitä, kierrätettyjä vaatteita ja asusteita)
- Glitter Malmi Outlet (koruja, hiusjuttuja sekä asusteita parilla eurolla)
- Joka vuosi on vähintään yhdet toogabileet. Suosittelen IKEA Knoppa -lakanaa 2,99€. Yhdestä lakanasta saa yläosan kahdelle.


7. Mistä löydän uusia kavereita?
Mikäli et koe suurta sielunkumppanuutta vuosikurssilaistesi kanssa, tai olet kyllästynyt puhumaan samoista kouluasioista samojen tyyppien kanssa, on hyvä idea suunnata eri opiskelijajärjestöjen toimintaan. Ota esimerkiksi selvää synnyinmaakuntasi osakuntatoiminnasta ja käy katsomassa mikä fiilis sieltä tulee.

Osakunnalle voi mennä ihan vain hengailemaan, tekemään omia juttuja ja olemaan niin sosiaalinen tai antisosiaalinen kuin vain itse haluaa. Osakunnilla tutustuu eri aloilla opiskeleviin tyyppeihin ja ikähaarukka voi olla hyvinkin laaja. En tykkää siitä, että usein ihmiset saa ulos vain alkoholinjuomisen merkeissä, mutta osakunnilla tuntuu että porukka lähtee helpommin mukaan kaikennäköiseen hauskaan. Oli kyse sitten lenkille lähdöstä, uuteen ruokapaikkaan tutustumisesta, leffaillasta, sarjamaratonista, extempore korispelistä, lautapelailusta, tenttiin lukemisesta puistossa... Vain taivas on rajana ja seuraa löytyy aina. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa katsotaan formuloita joulukuussa. :D


8. No onko siitä osakunnasta jotain muutakin hyötyä?
Kyllä, osakunnat saavat somessa aivan liian vähän näkyvyyttä olen mielelläni rummuttamassa niiden ilosanomaa. ^__^ Stipendirahaa, halvat opiskelija-asunnot, ilmaiset tapahtumat sekä kerhotoiminnat, yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyyden oppiminen, uudet kaverit ja ystävät joihin ei välttämättä muualla tutustuisi ja osakunta-aktiivisuudesta voi saada opintopisteitä ja merkintöjä vastuutehtävistä CV:en.


9. Edullinen iltapuku akateemisiin juhliin
Korkeakoulut ja etenkin yliopistot järjestävät juhlia pitkin opiskeluvuotta, ja niissä hienoimpiin juhliin pukukoodi käskee pukeutumaan juhlapukuun, eli nilkkoihin asti ulottuvaan iltapukuun. Juhlapukujen kivijalkamyymälöissä hinnat ovat todella suolaiset (halvimmasta päästä oleva mekko voi olla helposti 400€) ja iltapukujen vuokrahinnoilla saisi melkein oman puvun. Yksi laadukas mekko voi kestää vuosia ja asusteita vaihtamalla mekko näyttää aina vähän erilaiselta.

Suosittelen etsimään iltapukua Maahantuojien Outlet -tapahtumasta joka järjestetään vuosittain Vanhalla Ylioppilastalolla. Iltapuvut ja tanssiaismekot ovat vähintään -50% , mekkoja on satoja ja niiden koot ovat todella laidasta laitaan. Fuksit sekä muut opiskelijat, valmistautukaa jo nyt tuleviin juhliin! Maahantuojien Outlet -tapahtuma järjestetään Helsingissä 6.-7.9.2017. Tapahtuma järjestetään syksyllä myös muissa suurissa kaupungeissa.


Katso iltapukuja myös täältä: Facebookin juhlavaatekirppikset, nettikauppojen iltapukumallistot, Zalando outlet, juhlapukuliikkeiden alennus-ja muuttomyynnit, Fido sekä UFF. UFFilta voi tehdä iltapukulöytöjä muutamalla kympillä ja yksi kaverini löysi UFFin suurilta alepäiviltä iltapuvun kolmella eurolla.


10. Millaista on sitseillä?
Kun puhutaan sitseistä, on tärkeä muistaa että on olemassa hyvinkin erilaisia tapoja sitsata.
Sitsit voisi jakaa karkeasti kahteen eri päätyyliin:

A) Istutaan pöydässä haalarit päällä, juodaan snapseja ja kaljaa, pääruokana pakastepizza, jälkkäriksi donitsi, ja laulunjohtaja jakaa rangaistuksia siitä että käy esimerkiksi vessassa (=pitää juoda rangaistussnapseja). (Ei minun juttuni.)

Tai

B) Pukeudutaan nätisti (pikkumusta tai esimerkiksi smart casual), syödään kolmen ruokalajin illallinen, pidetään hauskaa semi-aikuismaisesti, seurustellaan pöytäseurueen kanssa, saadaan uusia tuttavuuksia, lauletaan laulukirjasta lauluja eri asiallisuuden ääripäistä ja nautitaan esimerkiksi pienistä musiikkiesityksistä. (Tykkään!)

Villin huhun mukaan sitseillä ei voi olla selvinpäin. Pyh! Olen ollut lähes kaikilla sitseillä Pepsi Maxin voimalla (ja shottilaseissa fantaa :D) ja aina on ollut hauskaa, aamu on venynyt jopa iltapäivän puolelle ja tanssijalkoja on kolottanut vielä maanantainakin. ^___^


Ja loppuun muutama lisävinkki:

- Nuudelit eivät ole halpoja verrattuna makaroneihin ja tonnikala on kallista
- Halpoja proteeneja saa mm. pavuista, linsseistä, rahkoista, raejuustoista ja soijarouheesta
- LIDL on opiskelijan ystävä
- Alepat myyvät klo 21 jälkeen kaikki punatarraiset tuotteet -60%
- Spotify Premium opiskelijoille -50% (4,99€)
- Kännykkään ladattavalla Pivo -sovelluksella saa ilmaisen CityShoppari-kortin jolla saa alennuksia kaupoista, ravintoloista sekä kahviloista

Huhhuh tulipas varsinainen tieto-oksennus! Onneksi olkoon jos selvisit loppuun asti! :D 

12 kommenttia:

 1. Hei, olipa jännä postaus! Itse aloitan nyt syksyllä opiskelut AMK:ssa, ja vaikken Helsingissä asukaan löytyi tästä silti pari itselle soveltuvaa vinkkiä - eli kiitos näistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi olkoon opiskelupaikasta! <3

   Mukava kuulla että sait vinkkejä hyödynnettäväksi omaan opiskelijaelämääsi! :)

   Poista
 2. Myös Amica-ruokaloissa (ainakin useimmissa) saa lounaan opiskelijahintaan. Diakissa Kalasatamassa (Kyläsaarenkuja 2) opiskelijalounas maksaa 2,22 opiskelijakorttia vilauttamassa, ja tarjolla on aina kolmea lämmintä ruokaa joista yksi on kasvis, sekä salaattilounas johon on aina tarjolla jokin proteiininlähde (päivästä riippuen voi olla vaikka kalaa, kanaa tai jotain juustoa).

  Opiskelijakortilla saa alennusta monista paikoista, kuten Finnkinon arkipäivien näytöksistä. Muistaakseni 10 prosenttia. Samoin moniin opiskelijatapahtumiin lipun saa halvemmalla jos kuuluu opiskelijakuntaan; museoihin ja esim. Heurekaan pääsee halvemmalla. Jopa yhdestä sushiravintolasta saa buffan vähän halvemmalla opiskelijakorttia vilauttamalla.

  Myös HSL:n opiskelija-alennus kannattaa hyödyntää, seutulippua käyttävä saa kuukausilipun reilulla viidelläkympillä kun ilman alennusta se olisi yli satkun. Jos ei halua hankkia opiskelijakorttia, voi opintotoimistosta pyytää todistuksen, jota näyttämällä saa muistaakseni kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan alennuksen. Tämä pitää muistaa siis uusimassa säännöllisesti.

  Itse suosin Lidlin sijaan Prismaa, koska valikoima on laajempi varsinkin kotimaisten tuotteiden osalta. Lisäksi keskittämällä ostokset S-ryhmään voi saada tuntuvasti bonuksia - Prismasta löytyy ihan käyttökelpoisia kenkiä, urheiluvälineitä, kodintavaraa kuten pyyhkeitä ja lakanoita. Bonus maksetaan kerran kuussa tilille ja itselleni se 3-15 euron bonus kuukaudessa on ihan tuntuva lisä vaikkapa ruokabudjettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opiskelijakortista on kyllä hyötyä monessa paikassa, kiitti hyvästä listauksesta! :) Mun pitääkin käydä uusimassa uusi lukuvuositarra opiskelijakorttiin niin pääsee taas matkakortilla reissaamaan edullisemmin.

   Tuplabonuspäivät <3

   Poista
 3. Ihana mahtava postaus! Juuri Helsinkiin muuttanut ja tulevat yliopisto-opiskelut jännittävät jo kovasti! Tämä oli juuri sitä mitä tarvitsinkin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea opiskelupaikasta ja tervetuloa tänne Helsinkiin <3

   Kiitos palautteesta, mukava kuulla että sait tästä hyötyä irti :) Minulta on tulossa myös ajatuksia sekä pohdintaa fuksiaisista jos kiinnostaa palata uudelleen opiskelujuttujen pariin ^___^

   PS: nähdään ehkä fuksidiscossa! :D

   Poista
 4. Kävinkin vaihtamassa spotify-tilini opiskelijaksi saman tein :) kiitos vinkistä, jotenkin oli mennyt minulta ohi koko juttu

  VastaaPoista
 5. Hei kiitos monista hyvistä vinkeistä! Tuo NYT-liikunta tuli ihan uutena, osaatko sanoa kuinka maksutonta toiminta on? Että pitääkö noihin liikuntakeskuksiin kuitenkin maksaa itsensä esimerkiksi sisään, varmaankin? :D Mutta jään odottelemaan muita opiskeluaiheisia postauksia 8)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Satu ja kiitos kommentista! Kävin tarkentamassa vielä tuota NYT-liikuntaa blogitekstiini :) Eli se on täysin maksutonta eli ei ole mitään "laji ilmainen mutta maksa kortti salille" -tyylistä. Lukujärjestyksestä voi katsoa mieluisat lajit ja sitten vain menet sinne paikalle! :) Tuo on aivan huippujuttu!

   Jee kiva kuulla ^__^ <3

   Poista
 6. Ilahduttava postaus näin vanhemmankin opiskelijan näkökulmasta :3 Muistakaa kirjoittaa sitseillä toisten laulukirjoihin hauskoja juttuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä, kiitos kommentista! ^__^

   Laulukirjat on ihan parasta ja parhaimpia tapoja kerätä muistot ikimuistosista sitseistä talteen :)

   Poista