lauantai 26. elokuuta 2017

Nurmen vieraana Tallinnassa


NHS Nordic Health Systems järjesti bloggaajille matkan Nurmen tehtaalle Tallinnaan. Nurme on minulle jo tuttu brändi entuudestaan ja odotin siksi innolla tätä reissua! :) Lisähymyä aiheutti myös tieto siitä, että pyörähtäisimme paluumatkalla Kalamajan kaupunginosassa sijaitsevassa luovassa ja taiteellisessa Telliskivessä. ^__^ Palataan Telliskiveen vielä postauksen lopussa.


Puhe vierailusta Nurmen _tehtaalle_ loi minussa tietynlaisia odotuksia, joihin kuului autiota tehdasaluetta ja korkealle taivaalle kohovia savua sylkeviä piippuja. Hämmästys oli suuri, kun bussi matkusti pitkän tovin lehmien valtaamien niittyjen ja peltojen halki, ja matka päättyi lopulta mutkittelevalle tielle jonka varressa oli pieni puutalojen suuntaan osoittava Nurme -kyltti. Ihan kuin olisi menossa mummolaan!


Kävelimme pientä maalaistietä pitkin puutalojen sisäpihalle, jossa Nurmen perustaja Marit otti meidät hymyllä vastaan vanhan puutalon sisälle käykeytyvään Nurmen tehtaalle.


Nurme on pieni perheyritys, joka valmistaa luonnonkosmetiikkatuotteita Virosta. Kuulimme heidän tarkoin tuotteisiin valikoiduista raaka-aineista ja tuotteiden valmistuksesta, ja koko Nurme-yrityksen tarinasta.

Marit kertoi kuinka hänen lapsuudessaan heidän pihalla kasvoi niitty (viroksi "nurme"), jossa kasvoi erilaisia niittykukkia. Hän keräsi keväisin niityn eri kukkia ja hänelle on jäänyt lapsuudesta vahvasti muistoon se tunne jonka niitty hänessä herätti: rauhallisuus ja onnellisuus. Maritin koko olemusta oli ihana seurata miten hän hymyili aina vain enemmän ja enemmän mitä syvemmälle tärkeissä lapsuusmuistoissa mentiin. :)

Maritin innostus luonnonmukaisten tuotteiden valmistamiseen lähti hänen ollessaan pienen lapsensa kanssa kotona. Kun päivät alkoivat käymään tylsiksi, hän keksi alkaa valmistamaan käsintehtyjä lahjoja lähipiirilleen. Vasta kun hän oli antanut lahjaksi 800:en itse tehdyn saippuan hän kokeili niitä myös itse. :D Siitä innostus oman yrityksen perustamiseen lähti ja näin syntyi Nurme. Tuotteissaan Marit halusi tuoda myös asiakkailleen sen saman tunteen kuin mitä hän koki lapsena pihan kukkaniityllä. :)


Tehtaan pihapiiri ja koko paikka oli hyvin seesteinen, kotoisa ja rauhallinen tunnelmaltaan. Aivan kuin olisimme kylässä jonkun kotona. Pihapiirissä oli maamylläyksiä, kiikku, omenapuita puuliiteri, keskeneräisiä puutöitä, pieni vaja, kukkaistutuksia ja suloinen ulkohuussi! ^____^

Kaikki oli pihapiirissä juuri niin kuin ne olivat. Mitään ei oltu siloiteltu ja miljööstä ei oltu tehty kliinistä eikä meitä ollut kukaan vastassa heti ensimmäisenä skumppatarjotin ojossa eikä mihinkään ei oltu pystytetty kuvausseinää. Ulkona pörräsi kärpäsiä, sade rummutti pressukaton läpi yhdessä muiden luonnon omien äänien kanssa. Pidän juuri tällaisista tapahtumista missä fiilis on aito ja ihmiset rennompia.


Vaikka olin syönyt laivan aamupalabuffassa sukkahousut ratkeamispisteeseen asti, löytyi raikkaille välipaloille vatsalaukusta vielä sopivan tyhjä kolo.


Tehtaalla saimme kengille siniset suojapussukat ja päähän lähes yhtä hienot myssyt! Kun katsoi ympärillä pyörivää naislaumaa, päässä alkoi tahtomatta soimaan Saarioisen tunnusmusiikki...Pakkausosastolla löytyi purkeista ja kansista lähtien kaikki ihanasti lajiteltuina (t. lajittelufriikki) ja tietenkin pakkauksien etikettirullat. Niin herkullisia! Tykkään Nurme -tuotteiden etiketien ulkonäöstä. Raikkaita, värikkäitä ja nykyaisia. Moni luonnonkosmetiikan brändäys on tosi tunkkaista, vähän kulahtanutta, fontti on tönkköä ja mahdollisimman väritöntä ja vähäeleistä. Nurme iloittelee väreillä ja jää varmasti helpommin kuluttajien mieleen.


Tässä Maritin äiti valmistaa hunajasaippuaa. Seos kaadetaan puisiin muotteihin ja annetaan levätä päivästä kahteen. Kun seos on kiinteytynyt, saippua leikataan, minkä jälkeen saippua kypsyy vielä kuukaudesta kahteen tehtaan hyllyillä. Tänä aikana saippuan pH-arvo tasaantuu, saippua kovettuu ja muuttuu ihoystävälliseksi.
Pääsimme myös testaamaan Nurmen monia tuotteita. Saimme -tietenkin- kuvattavaksi TESTER-lapuilla varustetut tuotteet (hyllyissä olevat myyntikappaleita) ja moni taisikin hieman huokailla huonojen tuotekuvien vuoksi. Höh, ei ole niin justiinsa! Eikä sekään että hiukset menee vähän huonommaksi suojamyssyn alla.

Näistä tuotteista aikaisemmin tuttuja ovat Avokado Body Butter ja Grapefruit Sugar Scrub.


Nenan ihanat merihenkiset kynnet ^__^ 
Lähdettyämme Nurmelta bussikuski ajoi meidät Kalamajan värikkäiden talojen täyttämiä mutkasia teitä kohti Telliskiveä. Hipsterit, käsityöpuodit, kahvilat sekä ravintolat ovat valloittaneet tämän aikoinaan kommunismin pahoinpitelemän entisen työväen kaupunginosan. Rakastan Kalamajan kauneuden ja rosoisuuden yhdistelmää, se on niin kaunista aluetta! Olen hehkuttanut Telliskiveä blogissani jo aikaisemmin.

Halusin käydä näyttämässä myös lähiympäristöä ja sieltä löytyviä ravintoloita ja kahviloita (koska kaikki menee aina F Hooneeseen), mutta sadepiiska päätti iskeä juuri silloin ja eihän siitä ulkona kiertelystä tullut oikein mitään. :/ Ensi kerralla sitten.

Kovin monelle Kalamaja tuntuu olevan täysin vieras, menevätkö kaikki tosiaan aina Tallinnan matkoilla pyörimään ytimeen ja vanhaan kaupunkiin? Vaikka Tallinnassa viettäisi jopa yhden yön? Eikö ihmiset ota selvää muista mahdollisuuksista? Kalamajaan ei ole edes pitkä matka kävellä satamasta ja keskustasta taksilla sinne hurauttaa alle kymmenessä minuutissa - eli päiväreissuillakin vierailu onnistuu. Lapsille löytyy alueelta mm. lelumuseo ja "Tallinnan Heureka".


Skandinaavinen sisustuskauppa Home Art on tehnyt useamman vuoden ajan pientä tuhoa lompakolleni ja tietenkin menin sinne myös nyt. Huomasi että kaupan hintasaso on noussut eli turismi on tehnyt luultavasti tehtävänsä. Tuotteet jotka ovat ennen olleet esimerkiksi 2,99€ olivat nyt 5,99€ luokkaa.


Suosikkimyymäläni Les Petites'estä löytyy paikallisen suunnittelijoiden tuotteita. Esimerkiksi vaatteita, piensisustusta, koruja, leluja, tauluja, asusteita... mitä vaan. Varma tärppi vaikkapa joululahjojen ostamiseen.

Näitä kahta karttataulua olen ihastellut viimeiset neljä reissua. En osta mitään mikä ei iske heti ja täysillä (eli en halua niitä silloin 100%) ja sen vuoksi niistä molemmat ovat yhä ostamatta ja tyydyn niitä jokaisella reissulla aina siksi pelkästään ihailemaan. :)Samasta rakennuksesta löytyvä askartelukauppa ja kauniit vihot. Kaupassa oli myös loputon tarravalikoima ja Sara sortui yhden setin lopulta ostamaan. :D


Vein Saran, Hannan ja Nenan mukanani katsomaan myös olut-ja viinikauppaan nimeltä SIP. Eli mikäli kaipaa lahjaideaa tai tuliaista henkilölle joka oikeasti arvostaa käsityöoluita, makuaisti huomaa erot erilaisten oluiden välillä ja ei vain kisko naamariin sikspäkkiä Karhua viikonloppuisin niin tuo on oiva kauppa sellaista tuliaisten/lahjojen hankintaan. Sieltä löytyy myös osasto siidereille ja viineille. Henkilökunta todellakin tietää mitä myyvät eli myös heiltä saa hyviä vinkkejä jos itse ei tiedä mitä on ostamassa. Hinnat ovat noin puolet ja joskus enemmänkin halvempia kuin Suomessa.

Tuntuu hassulta ja hieman vieraalta jakaa vinkki olutkaupasta, sillä itsehän en juurikaan juo (kaikki missä on alkoholia maistuu aivan hirveälle ja en pysty edes ajattelemaan tilannetta missä joisin ruuan kanssa viiniä. Hyi), mutta olen käynyt täällä useammin kuin varmaan Kaubamajassa. :'D Lähipiirissä on olutharrastajia (ja käsityöolutta valmistavia) ja on lähes kirjoittamaton sääntö tuoda tästä kaupasta aina tuliaispullot mikäli jalkani astuu Tallinnan puolelle. 


Kotimatkalla meillä oli iltabuffa ja suurimmaksi osaksi lautaseni näytti kuuluvan jollekin lapselle. Salaatteja ja pihvejä voi syödä kotonakin. 8)


Kiitos Liisalle, Vesalle, Nurmen väelle ja blogikollegoille kauniista matkasta!

4 kommenttia:

 1. Kiitos maailman parhaasta matkaseurasta ja Telliskiven esittelystä ♡

  VastaaPoista
 2. Oli kyllä kiva päivä! Mä söin buffetissa itseni niin ähkyyn, että huh heijaa :D

  VastaaPoista
 3. Ihana reissu olisi varmasti ollut, harmi kun täältä kaukaa on niin hankala päästä näihin osallistumaan kesken työviikon :/

  VastaaPoista
 4. Komppaan Saraa, kiitos mahtavasta matkaseurasta! ♥ Oli kyllä kertakaikkisen kiva reissu :)

  VastaaPoista