maanantai 26. helmikuuta 2018

Kun sinulle täysin luonnollinen asia on muille epänormaalia

20 neliön soluhuone Kampissa (kaksi ihmistä)

Olen asunut viimeksi yksin eli ilman kämppistä, kämppiksiä tai seurustelukumppania viisi vuotta sitten!

Maakunnissa asuville kimppakämpistä puhuminen herättää lähes poikkeuksetta ihmetystä, etenkin jos vastapuolen keskustelijat eivät ole opiskelleet korkeakoulussa eli eläneet ajanjaksoa, jolloin soluasumista on lähes mahdotonta välttää. Toki tiedän vanhempia jotka ovat vuokranneet Helsingin ydinkeskustasta korkeakouluopintoja suorittavalle lapselleen yksityisen asunnon tai jollakin on käynyt muuten vain mäihä asuntomarkkinoilla tai HOASin asuntojonossa. Kolme toisille entuudestaan tuntematonta aikuista asumassa yhteisessä kolmiossa ei siis ole mitään vähävaraisten viherhippien yhteistä hörhöilyä, vaan suhteellisen yleinen asumismuoto pääkaupunkiseudulla. Helsingissä on järkevää asua kimpassa, oli se sitten romanttisessa mielessä tai taloudellisista syistä.

idkuvafretti
80 neliön kolmio Taka-Töölössä (kaksi ihmistä)

Jokainen joka on Helsingistä joskus asuntoa etsinyt tai täällä asunut tietää tasan tarkkaan miksi kimppakämppyys on suhteellisen yleinen asumismuoto. Vuokrat ovat korkeat, asuntopula on tosiasia ja aivan uskomattoman vanhoista ja hirveistä läävistäkin pyydetään ihan poskettomia vuokrasummia. Päälle vielä 1-3kk takuuvuokra joka on helposti tonnista ylöspäin. Jopa niihin vanhoihin heikkokuntoisiin asuntoihin löytyy aina vuokralainen, eli yksityisten vuokranantajien ei ole edes järkeä lähteä asuntoja remppaamaan. Tai rakennuttaa vanhempiin asuntoihin edes omaa vessaa. Kyllä, joissakin kerrostaloissa on yhteiset kylpyhuoneet. Enkä puhu nyt mistään asuntoloista. Yksi kaverini esimerkiksi asuu yksityisen vuokranantajan yksisössä, johon on jälkeenpäin rempattu minimaalinen koppi ja sieltä löytyy vessanpytty ja käsihana. Suihkua ei ole laisinkaan.

Helsinki on siis muutakin kuin valkoisella sisustettuja asuntoja, viikoittaisia "dinnereitä" (se on illallinen!) ulkona, Starbucks -pahvimukeja ja smoothiebowlin nauttimista sängyssä. Helsinki on myös asumista poikaystävän kanssa alle 15 neliön soluhuoneessa, kahden suihkun ja kolmen vessanpytyn jakamista 12 muun opiskelijan kanssa, 2,60€ lounaita opiskelijaravintolassa, sunnuntain aloittaminen lettukesteillä kämppisten kanssa, rahan säästämistä tekemällä ruokaa isolla porukalla ja siskonpedissä nukkumista tilanpuutteen vuoksi. 


Miksi jäin asumaan yksin monen vuoden tauon jälkeen? Paras ystäväni aka kämppikseni on muuttanut asumaan yhteen tyttöystävänsä kanssa. Asumiskuviot ovat auki, mutta toistaiseksi jään tähän asuntoon asumaan näätien kanssa ilman toista vuokralaista.

40 neliön kaksio Linnanmäen vieressä (kaksi ihmistä)

Ainiin, pakko mainita eräs asia liittyen parhaan ystävän kanssa asumiseen. Ei luulisi että enää 2010-luvulla mikään pääsisi kovin helposti yllättämään tai järkyttämään ihmisten maailmankuvaa. Okei, ehkä Yhdysvaltain presidenttivaalin lopputulos mutta noin niinkuin pienemmässä mittakaavassa. :D

Paitsi yksi asia. Paras ystäväsi on mies, asut hänen kanssaan kämppiksinä ja teillä on ollut joskus seurusteluhistoria. Minä ulkoilutan sentään pienpetoeläimiä, frettejä, kesyhillereitä talutushihnassa ja niihin kohdistuvista suurista hämmästelyistä huolimatta mikään ei vedä vertoja sille että kerron asuvani parhaan ystäväni kanssa ja miten olemme tavanneet? No me ollaan joskus seurusteltu. Eihän kukaan nyt voi asua EXÄN kanssa tai olla edes parhaita ystäviä?


On ihan ok itkeä parhaalle ystävälle sydänsuruja.
On ihan ok että paras ystäväsi piristää tekemällä sinulle herkkuiltapalaa.
On ihan ok piristää parastaa ystävää tai onnitellä huikeasta kandisuorituksesta tekemällä hänelle aamupalabuffa keittiön pöydälle.
On ihan ok nukkua parhaan ystävän kanssa siskonpedissä. 
On ihan ok sanoa parhaalle ystävälle tämän olevan sun tärkein ihminen maailmassa. 
On ihan ok että paras ystäväsi tuntee sinut paremmin kuin sinä ite. Ja sinä parhaan ystäväsi. 
On ihan ok tanssia osakunnan vuosijuhlilla parhaan ystävän kanssa valssia.
On ihan ok pestä aamulla hampaita ja paras ystäväsi änkee samaan aikaan alasti suihkuun.
On ihan ok että paras ystäväsi suunnittelee seurustelukumppanisi kanssa salaisia yllärisynttäreitä.
On ihan ok matkustaa parhaan ystävän kanssa ulkomaille.
On ihan ok tavata parhaan ystäväsi perhettä ja vaihdella heidän kanssaan joululahjoja.

Paitsi jos paras ystäväsi on mies ja teillä on edelleen menneisyydessä ollut parisuhde. Tällöin mikään mitä teette yhdessä ei ole normaalia, jommalla kummalla on ketunhäntä kainalossa (vaikka molemmilla olisi seurustelukumppanit) tai toisen päässä viiraa pahemman kerran ja "kyllähän te nyt joskus varmaan panette ;)" kuten eräs työkaveri ja yllättävän moni läheinenkin kaveri on asian joskus ilmaissut.

Minä en koskaan kysy kavereiltani, että panetko sinä -sukupuolesta riippumatta- parhaan ystäväsi kanssa. Miksi sitä kysytään minulta lähes poikkeuksetta?


Onko sinun asumistapa herättänyt kummastusta lähipiirissäsi?

10 kommenttia:

 1. On herättänyt. Asun pikkuveljeni kanssa, ja se myös herättää ihmisissä hämmennystä. Että miten ihmeesä te kestätte toisianne? No, ei me aina kestetäkään. Mutta sitten asia puretaan ja jatketaan eteenpäin meidän perheelle ominaiseen tyyliin. :D Yleensä ihmiset reagoivat asumistyyliimme kuitenkin "Awwwwww" -henkisesti. Sun kohtaamaa negatiivista asennetta en ole itse ainakaan huomannut. Ehkä tämä kuitenkin on monien silmissä normaalimpaa, mitä kyllä joskus ihmettelen.. :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai kukaan kestä aina toista, olen minä sekä paras ystävänikin välillä hammasta purtu :D Mutta just tuo ratkaisukeskeisyys ja tilanteiden välitön purku toimii ja on mun mielestä jopa ainoa tapa mennä konfliktitilanteissa eteenpäin. Pikkuveljet <3

   Poista
 2. Sen verran introvertti olen, että en voisi ikimaailmassa kuvitella kimppakämpässä asumista! Noh, onhan minulla nytkin kämppiksenä oma aviomies, mutta olemme ratkaisseet tämän asian. Meillä on mökki vajaan 50 km:n päässä, jossa mies yöpyy kerran viikossa (siis ihan syystäkin, kun kesäisin pitää kamalan kokoinen nurmikko ajaa ja talvella tehdä lumityöt). Oma aika on molemmille äärimmäisen tärkeätä. Tätä harvat ymmärtävät.
  Mutta että kimppakämppä, kammottava ajatus.
  Ihmiset ovat erilaisia. Onneksi sinulla on seurana ihanaiset näädät. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tiennyt että voisin :D Mutta niin tylsä vastaus kuin asennekysymys! Ja kun tietää että kyseessä on väliaikainen ratkaisu :) En voisi tuntemattomien kanssa asua koskaan kimpassa, ystäväksikin se paras vain kelpasi kämppikseksi :D

   Hei tuo mökkiratkaisu on ihan huippu! Mäkin tarviin paljon omaa aikaa ja patistelen ihan mielelläni myös parasta ystäväänikin reissuihin yms :D Samaa olen tehnyt myös parisuhteissa. Ei toisen naamaa vaan jaksa 24/7 vaikka kuinka rakastaisi ja tykkäisi, introverttiys on ihan jees :)

   Poista
  2. Niin ja vaikka nää näädät ei oikein osallistu kotitöihin eikä maksa vuokraa niin on ne ihan huippui kämppäkavereita <3

   Poista
 3. Minäkään en ikinä pystyisi asumaan kimppakämpässä. Olen vieraillut siskon luona ja ollutkin pari yötä ja se on ollut ihan hirveää, hän siis asuu kimppakämpässä. Ei omaa rauhaa, ei omaa keittiötä ja yhteinen vessa...en kestäisi :) mulle tämä 120 neliön omakotitalokin tuntuu joskus liian pieneltä kun sen joutuu jakamaan miehen, kahden kissa ja koiran kanssa. Tykkään siis omasta rauhasta ;) mutta ihmiset on erilaisia, joku ei taas voisi kuvitella tai viihtyvänsä yksin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon vähän valikoiva, välillä kaipaan seuraa ja välillä haluan olla täysin yksin. Onneksi paras ystäväni seurusteli niin hän oli usein myös muualla yötä :D Mua itteeni ehkä ahdistaisi jos kämppä olisi taas todella suuri ja tyhjää tilaa olisi paljon xD

   Poista
 4. Mä en ehkä pystyisi enää asumaan esim. kavereiden kanssa. Siskon (ja joka toinen viikko lapsen) kanssa asuin monta vuotta eron jälkeen ja se oli monelle outoa - sekä sisko että vuoroviikoin lapsi äidillä.

  VastaaPoista
 5. Kun asianlaidan tietää miten on, niin se on todellakin ok..

  VastaaPoista
 6. Kiva postaus ja todella kauniit kuvat! :)

  VastaaPoista